Artrita reumatodoidă
19 March 2019 in Diverse afecțiuni
Artrita reumatoidă este o boală relativ frecventă ce afectează articulațiile. În această afecțiune se inflamează membrana sinovială ce delimitează articulațiile ( în articulații există niște formațiuni de țesut moale cu rol în stabilitatea și mobilitatea articulară).
În timp, consecutiv aceastei inflamații ( sinovita ) se produce distrugerea articulației, producând disfuncție articulară ( articulația nu mai funcționează normal ). Boala afectează de obicei femeile cu vârstă cuprinsa între 40-60 de ani.
Există multe forme de artrită. Artrita reumatoidă se caracterizează prin afectarea sinovialei ( părților moi ) ale articulației. Există și o formă de artrită ce afectează copiii ( artrita reumatoidă juvenilă. O altă formă de artrită, numită osteoartrită se caracterizează printr-o alta simptomatologie și necesită un alt tratament. Distrugerea articulară, durerea, anchiloza ( lipsa de mobilitate ) și simptomatologia sistemică ce se întâlnește în artrita reumatoidă poate afecta negativ stilul de viață și capacitatea de a munci.
În timp, afecțiunea poate provoca grave distrucții articulare, ceea ce poate duce la deformări articulare și la tulburări funcționale ale acestora. Anumite probleme articulare pot debuta mai tărziu în evoluția bolii.
Mâinile și încheieturile mâinilor sunt cel mai frecvent afectate de deformările din artrita reumatoida.
"Gâtul de lebădă" și deformările "în butonieră": țesutul periarticular ( din jurul articulației ) de la nivelul degetelor este modificat și cauzează incurbări anormale și anchiloze;
Mărirea de volum a articulațiilor poate împinge tendoanele și ligamentele implicate în stabilitatea articulară, ceea ce cauzează degetelor de la mâini să se încline spre degetul mic ( deviere ulnară se poate produce ruptura tendoanelor, ceea ce face imposibilă flexia sau extensia degetelor ( depinde ce tendon este afectat ); în artrita reumatoidă este foarte frecventă slăbirea tendoanelor datorată inflamației articulare ( artrite );
Inflamația încheieturii mâinii poate limita capacitatea articulației de a extinde și flecta mâna.
Picioarele sunt, de asemenea, o localizare frecventă unde boala acționează și produce deformări articulare, afectând la acest nivel mai mult de o treime din pacienți.
Degetele picioarelor în "ciocan": cauzată de flexia anormală a degetelor datorată modificărilor produse în țesutul periarticular;
Haluce valg ( halucele este degetul mare de la picior; valg înseamnă că este îndoit spre celelalte degete ), acest fenomen produce o excrescență osoasă la nivelul rădăcinii degetului mare;
Subluxația metatarsofalangiană ( metatarsul este format de niște oase ce fac legătura dintre degete și restul oaselor piciorului ): slăbirea acestor articulații provoacă sprijinirea anormală a oaselor direct pe pământ;
Piciorul plat - inflamația articulațiilor dintre oasele de la centrul tălpii produce aspectul de picior plat;
Glezna valgă: slăbirea articulației de la nivelul gleznei provoacă deformarea piciorului spre înafara.
Artrita genunchiului necontrolată, poate provoca eroziuni ale cartilajului și distrugere articulară, iar în cele din urmă va fi necesară protezarea acestei articulații.
Radiografia coloanei vertebrale relevă distrugeri la acest nivel la aproximativ 15% din pacienți. În cazuri rare se pot produce parestezii sau leziuni mai grave ( este afectată măduva spinării ).
Tratamentul precoce al bolii poate încetini evoluția acesteia și poate preveni apariția distrucțiilor articulare. Diagnosticul și tratamentul precoce permite o ameliorare a durerii, inflamației și a distrucției articulare și în acest fel, se reduce riscul instalării unui handicap motor permanent.
Din grijă pentru sănătatea ta,
Echipa Edera