Pielea, cel mai mare organ al corpului
07 June 2019 in Îngrijire corporală
Puțină lume sesizează, cu privire la organele corpului omenesc, că pe departe cel mai mare dintre toate este pielea. Suprafața ei ajunge la aproximativ 2 mp, iar greutatea la 5 kg.
Pielea este învelișul care protejează restul organelor împotriva agresiunilor fizice, chimice sau biologice care pot veni din afară. Ea nu trebuie însă confundată cu învelișul exterior strict, cel care se vede cu ochiul liber. Pielea omului este constituită din trei straturi: epidermă, dermă și hipodermă. Ultimele două sunt în atenția medicului, atunci când este cazul. Cea dintăi, epiderma, este mereu în atenția noastră, pe ea o vedem în oglindă, ea este cea care face riduri când îmbătrânim, ea ne înfrumusețează dacă o tratăm cu farduri, ne ustură când suntem iritați și ne doare când suntem răniți.
Pielea este ambalajul cu care ne prezentăm în lume. Nimeni nu știe cum arată stomacul, ficatul sau intestinul nostru, dar oricine își face prima părere despre noi după cum arată pielea. Ridurile trădează nu numai vârsta, dar și grija pe care, de-a lungul vieții, am acordat-o pielii.
Îngrijirea pielii a preocupat atât bărbații, cât și femeile încă din antichitate. Vechii greci cunoșteau că epiderma este stratul cornos și dur de la suprafață, ale cărui celule trăiesc circa 20 de zile, după care cad și sunt înlocuite de altele. Fiecare celulă a pielii ( avem miliarde de celule ) constă dintr-un nucleu și citoplasmă. În fiecare nucleu, se află cromozomii purtători ai mesajului genetic, adăpostiți într-o moleculă, numită ADN. Acesta este creierul celulei și conduce destinul ei. Destinul este uneori scurtat de factori externi, printre care razele ultraviolete. Sub acțiunea soarelui, pielea se "bronzează", dar viața celulelor de la suprafață scade, iar uneori organismul n-are suficiente resurse ca să refacă celulele pierdute. Atunci apare o anomalie, în fața căreia se cere răbdare și menajarea pielii, a întregii pieli, nu numai a segmentului afectat. Partea sănătoasă va contribui la vindcarea părții bolnave.
Ce facem cu ridurile? Din capul locului, trebuie spus că ridurile nu sunt o boală. Sunt o stare normală, care intervine cu evoluția vârstei. Combaterea lor se poate face pe două câi: prin tratament și prin cosmetizare. Tratamentul este soluția cea mai sănătoasă, dar trebuie început din tinerețe, chiar din adolescență, când pielea este foarte receptivă la tratamentele naturale, masaje zilnice executate conform instrucțiunilor date de cosmetician, odihnă și somn, evitarea mimicii excesive, care solicită pielea feței.
Dacă ridurile s-au format, nu rămâne altă soluție decât tratamentul lor. Aplicarea de creme și pudre la întâmplare poate masca ridul, accelerând însă în același timp procesul de ridare pe sub fard. Cosmetica trebuie aplicată cu profesionalism și soluții individualizate, cunoscute saloanelor de specialitate.
Multă lume, când vorbește de boli grave, se gândește la diabet, cancer, ulcer, hepatită și altele din interiorul corpului. Sunt însă la fel de grave cele din exteriorul nostru: cunoscutul psoriazis, eczemele, acneele, rănile de orice fel, infecțiile, dar și temutul cancer al pielii. Cancerul și psoriazisul se pot trata simptomaic, vindecările spectaculoase fiind rarități. În schimb, pentru celelalte medicina modernă are soluții eficiente, dacă pacientul are răbdare. Dar înainte de a avea răbdare, înainte de a merge la medic și chiar înainte de a se îmbolnăvi, pielea cere din partea pacientului, mai mult ca oricare alt organ, o igienă desăvârșită.
Apa și săpunul ( gelul de duș ) este tatamentul preventiv al multor factori care atacă pielea. Acordați o atenție deosebită apei și produselor cosmetice pe care le folosiți.
Odată pe săptămână folosiți un scrub de corp pentru îndepatarea celulelor moarte apoi masează-ți pielea cu un ulei de corp. Aplicați după fiecare duș creme hidratante pentru a vă bucura de o piele fermă și sănătoasă.
Din grijă pentru sănătatea ta,
Echipa Edera