Plantele (1)
04 November 2021 in Plante medicinaleInfecțiile bacteriene și virale sunt din ce în ce mai des întâlnite iar antibioticile de sinteză din ce în ce mai neputincioase. Pregătindu-ne pentru sfârșitul erei antibioticelor găsim suficiente dovezi convingătoare că medicamentele din plante, cu amestecul lor complex de compuși, care acționează sinergic, sunt soluția.
"Trupul este cel care controlează infecțiile, nu substanțele chimice. Fară o imunitate puternică, medicamentele nu își au rostul".
Marc Lappe
Un sistem imunitar sănătos este vital pentru a putea să răspundă tuturor evenimentelor neplăcute care ar putea să apară.
De ce plantele ne sunt de mare ajutor în a ne păstra un sistem imunitar sănătos?
Plantele tind să se comporte ca adaptogene, adică substanțe care schimbă reacțiile corpului la factori de stres (de exemplu intern - boli, externi - stres ), în așa fel încât să maximizeze funcționarea sănătoasă. Dacă aveți energie scăzută, sau dacă unul din elementele sistemului imunitar nu funcționează prea bine, plantele vă pot ajuta. Dacă sunteți prea stresați sau aveți un sistem imunitar care reacționează prea accentuat, acestea vă vor calma.
Plantele acționează și împotriva virusurilor, reduc în mod specific cascadele de citokine pe care majoritatea virusurilor le cauzează și cresc substanțele imune necesare pentru a reduce infecțiile virale din organism.
"Corpurile noastre nu sunt deosebite de corpurile plantelor și ale animalelor, împreună cu care suntem implicați în ciclul hrănirii și cărora le suntem însoțitori în cadrul sistemelor ecologice și în spirit. Ele nu sunt diferite de Pământ, de Soare și de Lună și de alte corpuri cerești. Prin urmare, este absurd să abordăm subiectul sănătății cu o armată de specialiști pe compartimente. Un medic care nu este interesat de nutriție, de agricultură și de dezvoltarea deplină a minții este la fel de absurd ca un fermier care nu e interesat de sănătate. Divizarea noastră în privința acestui subiect nu poate aduce leacul, fiindcă asta este boala noastră".
Wendel Berry, The Unsetling of America / Neliniștea Americii
Ne vom simți deosebit de puternici după ce vom învăța să recunoaștem plantele medicinale care ne înconjoară, ba chiar mai puternici dupa ce vom învăța cum să le transformăm în medicamente care să ne vindece. Și, deși va fi nevoie de timp, pe măsură ce cunoștințele noastre se vor îmbogăți, pe măsură ce vom învăța cum să ne tratăm bolile noastre și ale rudelor noastre, acel sentiment de meajutorare pe care mulți dintre noi l-am simțit atunci când ne-am îmbolnăvit, va începe să se risipească.
Am fost învățați să ne punem sănătatea în mâinile specialiștilor, care, de multe ori, nu ne cunosc nici pe noi, nici familiile noastre, nici viețile noastre, nici comunitățile în care trăim. Ei nu înțeleg și nici nu sunt interesați de circumstanțele complexe în care trăim și din care apar bolile noastre. Dar, pentru majoritatea dintre noi, acești specialiști sunt singurii la care mergem atunci când ne îmbolnăvim, fiindcă suntem nesiguri și temători când vine vorba de a cere ajutorul - pentru noi sau pentru rudele noastre.
Lumea este, însă, mult mai complexă decât s-ar crede din această perspectivă îngustă și există mult mai multe variante de vindecare decât ne-ar permite să credem acest sistem. Cu toții trăim, tot timpul, în mijlocul unei farmacii vii care se întinde pe toată suprafața planetei. Iar această farmacie vie poate fi folosită și de voi, și de oricine altcineva - oricând. Odată ce știți asta, odată ce plantele din farmacia vie v-au vindecat, de multe ori de o boală despre care un medic a spus că nu poate fi vindecată, lucrurile nu vor mai fi niciodată la fel. Veți întrerupe ciclul dependenței indus de sistemul nostru de asigurări medicale.
Una dintre cele mai profunde căi de a te simți mai puternic este să deții controlul asupra sănătății și a vindecării tale. Acest tip de învățare necesita timp și efort, dar învățarea merge repede. Un lucru poate mai dificil este să înveți să iți lași viața pe măna plantelor. Nu e o experiență nouă pentru omenire să aibă încredere în capacitățile vindecătoare ale plantelor. Următorul pas va fi să învățați cum să transformați plantele în medicamente pentru voi și familiile voastre. Nu e chiar așa de greu - oamenii o fac de sute de mii de ani.
Medicamentele pe bază de plante, spre deosebitre de cele de sinteză, nu provoacă probleme de rezistență, sunt mult mai sigure și sunt sănătoase din punct de vedere ecologic.
În cartea "Antivirale din plante" autorul Stephen Harrod Buhner interesat timp de decenii de rezistența la antibiotice, de inteligența bacteriilor și de utilizarea diferitelor abordări terapeutice precizează în prefața cărții: "Indelungatul meu interes față de antibacterienele din plante a avut ca rezultat, după un interval semnificativ de timp, explorarea profundă a antibacterienelor din plante sistemice pentru infecțiile rezistente (cartea Antibiotice din plante) și, pe durata acestei cercetări, au început să mi se dezvăluie numeroase aspecte ale medicinei naturiste care nu fusese studiate până atunci în Occident ( cum ar fi importanța plantelor sinergice)."
Cercetătorii de pe tot globul au descoperit că antibacterienele din plante sunt deseori mai eficiente decât farmaceuticele. Astfel că încearcă să descopere care sunt cele mai puternice, ce forme de preparate sunt cele mai eficiente și cum pot fi cultivate în mod optim. Se conturează un nou model de îngrijire a sănătății - și e vremea să se întâmple astfel.
"În ceea ce privește tratarea bolilor virale China este deja cu mulți ani înaintea Occidentului, avem nevoie de o nouă paradigmă a vindecării, avem nevoie de noi modalități de a ne gândi la virusuri, la apariția și la tratarea acestora" - menționează autorul.
Stephen Buhner a descoperit un adevăr înfricoșător: rămânem fară arme în războiul împotriva germenilor patogeni. Atâta vreme cât aceștia dezvoltă o generație întreagă în aproximativ 20 de minute, pe când oamenii au nevoie de 20 de ani pentru a se reproduce, nu este de mirare că germenii patogeni devin din ce în ce mai rezistenți la preparatele chimice, adaptându-se la viteza noastră de producere a lor.
Când medicamentele nu vor mai avea efect, vom apela din nou la plante medicinale biblice menționate încă de acum 2000 de ani, precum usturoiul și ceapa.
Speciilor de microbi sau de bacterii care se reproduc rapid le este ușor să păcălească un singur compus (aflat în medicamente), pentru că pot dobândi capacitatea de a-l distruge sau chiar de a-l folosi în metabolismul propriu, dar nu le este la fel de ușor să facă față compușilor complecși care se regăsesc în plante.
Oamenii de știință recunosc acest fapt și dezvoltă compuși (medicamentoși) și mai complecși. Cu certitudine, este mai ușor de demonstrat modul în care doi compuși pot funcționa sinergetic decât este de imaginat cum pot funcționa sinergic 200 sau 2000 de compuși diferiți (uneori și mai mulți fiindcă se regăsesc în toate plantele). Așadar comunitatea științifică se va feri să ia în considerare suitele remarcabile de procese sinergice ale compușilor care au evoluat în mod natural în plante.
Motivul este că natura favorizează procesele sinergice ale compușilor benefici pentru plantă în cadrul speciilor - având proprietăți antibacteriene, antinutritive, antifungice, antivirale și insecticide - și are grijă să nu existe antagonisme.
Dacă tot vrem să împrumutăm compuși antibiotici de la plante, am face bine să îi utilizăm pe toți, nu doar pe cel mai puternic dintre ei. Caracteristica sinergică se pierde când extragem un singur compus. Cel mai important fapt este că ne ajutăm dușmanul, germenul patogen, să își dezvolte abilitățile în lupta cu medicina nanochimică.
Combinația polichimică sinergică, prin concentrarea forțelor deja evoluate în plantele medicinale, reprezintă poate cea mai buna șansă a noastră de a combate bacteriile și virusurile rezistente la medicamente.
Plantele au avut de-a face cu bacteriile cu mult înainte ca specia noastră să existe, adică de circa 700 de milioane de ani. Plantele au fost și încă mai sunt remedii de bază ale umanității. Posedă anumite calități pe care produsele farmaceutice nu le vor avea niciodată.
1) Chimia lor este extrem de complexă, prea complexă pentru a permite dezvoltarea rezistenței la ele - plantele conțin de multe ori sute și mii de compuși;
2) Plantele și-au dezvoltat timp de milioane de ani răspunsuri sofisticate la invazia bacteriilor - compușii complecși din plante funcționează într-o sinergie complexă și sunt concepuți astfel încât să dezactiveze și să distrugă agenții patogeni invadatori prin mecanisme multiple;
3) Plantele sunt gratuite; este valabil pentru cei care învață cum să le identifice și unde să le găsească, să le recolteze și să prepare remedii din ele;
4) Oricine le poate folosi pentru a se vindeca - nu sunt necesari ani de școală pentru a învăța cum să folosești plantele pentru a te vindeca;
5) Sunt foarte sigure - în ciuda isteriei interminabile din media, utilizarea corectă a remediilor din plante medicinale, are puține efecte secundare sau deloc la cei care le folosesc, mai ales cu milioanele de persoane care suferă în fiecare an din cauza produselor farmaceutice ( reacțiile adverse la medicamente reprezintă a patra cauză a morții în Sttele Unite);
6) Sunt complet ecologice. Plantele naturale sunt o resursă naturală regenerabilă și nu produc tipologii grave de poluare a mediului așa cum o fac produsele farmaceutice, unul dintre factorii care duc la creșterea rezistenței microorganismelor și la apariția bolilor grave la om.
Plantele sunt medicamentele de care au nevoie oamenii. Întotdeauna au fost. Ne-au fost alături încă de când ne-am făcut apariția din matricea ecologică a acestei planete - și încă ne sunt. De fiecare dată au adus alinare celor în suferință, cel puțin celor care le-au cunoscut proprietățile. Nu trebuie să ne amăgim: vom avea nevoie de ele și în continuare.
Bibliografie:
Antibiotice din plante - Stephen Harrod Buhner
Antivirale din plante - Stephen Harrod Buhner