Remedii chinezești pentru bolile glandei tiroide
14 July 2019 in Diverse afecțiuni
Chinezii consideră că boala este un semnal care te ajută să conștientizezi unde ai greșit. După ce ai aflat, încearcă rapid să îndrepți această greșeală! Componentele vieții moderne - stresul, oboseala, pierderea sau luarea în greutate, nervozitatea - par stări obișnuite, însă semnalele transmise de ele ne avertizează asupra unor dereglări ale glandei tiroide care, netratate, pot produce complicații grave și de durată...
Glanda tiroidă este cea mai mare glandă a sistemului endocrin ( 5-6 gr. la nou-născuți și 15-18 gr. la adulți ). Ea secretă hormonii T3 și T4, cu rol termogenetic și de stimulare a metabolismului. Cei care au probleme cu tiroidă suferă de frig, au intoleranță la căldură și probleme de greutate. Dacă nu se tratează corespunzător, poate fi afectat și sistemul cardiovascular.
Afecțiunile tiroidei cel mai des întâlnite:
Hipotiroidia: tiroida produce o cantitate mică de hormoni.
Simptome: oboseală, dificultate la înghițire, intoleranță la frig, răgușeală sau voce mai groasă, constipație, scăderea ritmului cardiac, creștere în greutate, piele uscată, în special pe coate și pe genunchi.
Hipertiroidie: apare când glanda tiroidă produce hormoni tiroidieni în exces, forțând totodată și accelerarea funcțiilor organismului.
Simptome: tremurături ale mâinilor, respirație greoaie, agitație, căderea părului, transpirații abundente, piele umedă și roșie care prezintă mâncărimi, balonări, scădere în greutate, diaree, palpitații, ochi exoftalmici (bulbucați).
Singurul mod de a afla dacă este afectată glanda tiroidă sunt consultația la un medic endocrinolog și analizele medicale. Boala poate surveni în urma unui șoc, a unui traumatism, moartea cuiva drag, stres permanent, atitudinea agresivă și de durată a unei persoane cu care intri în contact.
În medicina tradițională chineză, specialiștii, împreună cu pacienții, caută să descopere factorul psihic responsabil de declanșarea bolii, ca abia apoi să înceapă procesul de vindecare. În paralel, pacientul urmează tratamentul pentru reglarea activității glandei tiroide.
Remedii naturale în hipertiroidie sunt cruciferele ( broccoli, varza și toate legumele din această familie ), porumbul ( un bun antiinflamator ). În cazul în care sunt instalate următoarele simptome: oboseala generalizată, somn excesiv, îngrășare, căderea părului, atunci alimentele sus amintite nu sunt recomandate sau se limitează consumul lor.
Pentru tiroida cu activitate scăzută, se recomandă: alge brune, usturoi și ovăz ( consum moderat ). Plantele care se pot consuma fără risc sunt: passiflora, melissa și lavanda.
Pentru persoanele cu tiroida obosită și care se adaptează greu schimbărilor climatice se recomandă: coacăze, gingseng și fructele de mare ( bogate în iod ).
Abordarea vindecării în medicina chineză
Sistemul practicilor energetice tradiționale chinezești are o experiență de mii de ani, care permite îmbogățirea vieții în aceste perioade în care totul se derulează cu o viteză maximă și în care oamenii au nevoie de o bună sănătate dar și de echilibru interior ( sistemul practicilor energetice tradiționale chinezești ). În medicina tradițională chineză, disfuncțiile tiroidei sunt adesea tratate și cu plante. Acestea nu sunt un înlocuitor pentru medicamentele convenționale și chiar se recomandă consultarea medicului curant înainte de utilizarea lor.
De exemplu, unele dintre acestea sunt:
- rădăcină de echinacea, pentru tiroida hiperactivă;
- ghimbir proaspăt ( zinc, potasiu, magneziu );
- urzică - îmbunătățește funcția tiroidei;
- rădăcină de lemn dulce - hipotiroidism;
- primula ( uleiul ) - hipotiroidism.
În concluzie, pentru vindecarea afecțiunii, trebuie mers la rădăcina problemei.
Aceste probleme pot avea și următoarele cauze:
- toxinele ( metalele grele cum ar fi mercurul, plumbul, arsenicul, pesticidele, paraziții, etc );
- glutenul ( afectează negativ pereții intestinelor și absorbția nutrienților esențiali cum ar fi seleniu );
- digestia proastă;
- somn de proastă calitate ( celule organismului se refac în timp ce dormi ).
Mulți oameni sunt tentați să privească neîncrezători aceste afirmații mai puțin obișnuite, dar cei care sunt deschiși la aceste alternative și găsesc susținere în medicina tradițională chineză și anume în terapiile naturiste vechi de 5000 ani, înțeleg un lucru și anume: cel mai dificil examen, în viziunea lor, curgerea vremii și folosirea terapiilor cu plante, acupunctura, fitoterapia, biorezonanța au menținut sănătatea oamenilor și au tratat boli la peste 1,5 miliarde de locuitori.
Chinezii pun preț pe zestrea de energie a corpului omenesc și circulația acestei energii prin meridianele corpului uman.
Detoxifiere. Detoxifierea regulată are ca rezultat îmbunătățirea funcției renale și hepatice. Detoxifierea sprijină rinichii și ficatul, care sunt organele principale în procesul de eliminare a toxinelor. O detoxifiere adecvată poate sprijini aceste organe să funcționeze mai eficient.
Evitați stresul. Stresul poate agrava problemele tiroidiene. Tehnici de relaxare, cum ar fi meditația, yoga sau respirația profundă, pot ajuta la reducerea stresului.
Somn suficient. Un somn odihnitor este important pentru reglarea hormonilor tiroidieni. Căutați să aveți o rutină de somn sănătoasă.
Alimentație echilibrată. O dietă sănătoasă poate sprijini funcționarea optimă a glandei tiroide. Alimentele bogate în iod ( pește, fructe de mare, alge ) sunt benefice pentru tiroidă, dar trebuie să fi-ți atenți la aportul lor în caz de hipertiroidism.
Monitorizarea greutății corporale. Persoanele cu hipotiroidism pot avea tendința de a câștiga în greutate, iar cele cu hipertiroidism pot experimenta pierdere în greutate. Menținerea unui stil de viață activ și echilibrat din punct de vedere al alimentației ajută la controlul greutății.
Suplimente naturale. Suplimentele de vitamina D, seleniu și zinc pot fi benefice pentru funcționarea corectă a tiroidei, alegeți suplimente care sunt ușor de asimilat de către organism, cum ar fi ceaiurile din plante medicinale și tincturile.
Din grijă pentru sănătatea ta,
Echipa Edera