Rinichii au functii extrem de importante
21 March 2019 in Diverse afecțiuniRinichii dumneavoastră sunt esențiali pentru supraviețuire. Ei au câteva funcţii extrem de importante. Principala lor sarcină este să filtreze substanţele reziduale din sânge şi să aducă la normal nivelurile de săruri şi apă din organism.
Poziţia rinichilor dumneavoastră
Cele mai multe persoane au doi rinichi, deşi se poate duce o viaţă normală şi având numai un rinichi. Aceştia au formă de bob de fasole şi sunt, aproximativ, de aceeaşi mărime ca şi pumnul dumneavoastră. Pentru a afla unde se află rinichii dumneavoastră procedaţi astfel: puneţi mâinile pe şolduri, apoi glisaţi-le în sus până când simţiţi coastele cu degetele. Rinichii dumneavoastră se află în partea din spate, sub degetele mari. Nu-i puteţi simți, dar sunt chiar acolo, bine ascunşi în corpul dumneavoastră.Cum funcționează rinichii dumneavoastră
În funcţie de greutatea pe care o aveţi, în corpul dumneavoastră circulă între 4 şi 6 litri de sânge. Sângele este transportat în şi prin rinichi de către arterele renale. În fiecare zi, o cantitate de aproximativ 1.500 litri de sânge trece prin rinichi şi este tratată prin acţiunea unui număr de aproximativ un milion de mici filtre. Aceste filtre se numesc nefroni şi sunt atât de mici încât este nevoie de microscop pentru a le vedea. Majoritatea bolilor de rinichi se datorează lezării nefronilor. Atunci când aceştia îşi pierd funcțiile de filtrare, se pot acumula în cantități periculoase lichide şi produşi reziduali. Sângele dumneavoastră trebuie să fie curăţat!
După ce corpul dumneavoastră a luat din alimentație substanțele nutritive de care are nevoie, unii dintre produşii reziduali sunt trimişi înapoi în sânge. Una din funcţiile cheie ale rinichilor este să filtreze continuu aceste substanţe reziduale, eliminându-le din sânge. S-ar putea spune că rinichii reprezintă „staţia de curăţare” a sângelui. Dacă rinichii nu elimină produşii reziduali, aceştia se vor acumula în sânge şi vor cauza daune severe organismului.
Rinichii dumneavoastră au şi alte funcţii
Rinichii dumneavoastră au şi alte funcţii, în afară de curăţarea sângelui. Ei sunt importanţi pentru păstrarea în limite normale a echilibrului între lichidele şi mineralele din corpul dumneavoastră.Eliminarea reziduurilor şi a apei
Substanţele care sunt filtrate în rinichi sunt amestecate cu apă şi transformate în urină. Urina este eliminată din rinichi prin două mici tuburi (uretere) şi este colectată în vezica urinară. Urina conţinând, produşii reziduali şi apa, iese din corp prin uretră.
Rinichii sunt întotdeauna activi
Rinichii produc, de asemenea, vitamina D activă, care este necesară pentru absorbirea calciului din alimente. Calciul este, printre altele, un element important în structura oaselor dumneavoastră. În plus, rinichii ajută la reglarea tensiunii arteriale şi stimulează producerea de globule roşii. Prin urmare, fără îndoială, funcţionarea rinichilor este vitală pentru starea dumneavoastră de bine.
La ce risc te expui când sunt bolnavi rinichii
Rinichii sunt organe vitale care au funcții esențiale pentru sănătatea organismului, de aceea, trebuie avută mare grijă la semnalele pe care ei le trimit atunci când sunt afectați. Iată care sunt posibilele simptome pe care trebuie să le recunoști în acest caz.
Rinichii au rolul de a filtra sângele,de a elimina reziduurile toxice din sânge și de a procesa lichidele suplimentare care sunt stocate sub formă de urină, până sunt eliminate. În plus,sunt cei care ajută la menținerea sub control a tensiunii arteriale și a nivelului de electroliți cu ajutorul unui hormon care se numește renina, fiind cel care reglementează întregul volum de sânge.În cazul în care starea de sănătate a unui rinichi este afectată, atunci întregul corp se confruntă cu un pericol. Prin urmare, este foarte important să avem grijă de ei și să nu ignorăm semnele pe care organismul le trimite atunci când există o problemă.
Semnele pe care organismul le trimite atunci când rinichii suferă sunt următoarele:
Atunci când urina își schimbă culoarea și mirosul. Urinarea este strâns legată de rinichi și orice modificare a culorii urinei, sau orice miros anormal sugerează că ceva nu este în regulă cu rinichii.
Gust neplăcut în gură. În cazul în care rinichii nu funcționează necorespunzător, atunci procesul de eliminare a deșeurilor este perturbat. Ca rezultat, deșeurile încep să se depoziteze în sânge, provocând un gust neplăcut în gura. Și, în cazul în care rinichii sunt afectați în mod serios, ar putea exista o schimbare semnificativă ducând la lipsa apetitului.
Greață. Simți că îți este mereu greață sau că ai senzație de vomă? Acestea pot fi rezultatul acumulării de deșeuri în sânge. În plus, greața duce la scăderea poftei de mâncare și vei ajunge să slăbești.
Oboseală. Hormonul numit eritropoietină este secretat de rinichi, și produce celulele roșii din sânge care furnizează oxigen pentru organism. Prin urmare, în cazul în care capacitatea funcțională a rinichiilor este redusă, procesul de producere a celulelor roșii este afectată, și atunci apar probleme ca oboseala, leziuni la nivelul creierului, dar și leziuni la nivelul mușchilor.
Mâncărimi ale pielii. Acumularea toxinelor în organism sunt rezultatul nefuncționării rinichiilor, care duce la apariția afecțiunilor pielii, cum este mâncărimea. În plus, chiar dacă aplici creme, se vindecă la exterior, iar în corp nu are niciun rezultat. Rinichii rămân la fel, afectați.
Respirație îngreunat. Atunci când funcționarea unui rinichi este perturbată, este împiedicată producerea de celule roșii în sânge, iar acest lucru duce la apariția problemelor pentru că este scăzut nivelul de oxigen necesar sistemului respirator. În plus, acumularea de toxine în plămâni agravează și mai mult problema.