Secretul unei pieli frumoase și sănătoase
20 June 2019 in Îngrijire corporală
Microbii sunt prezenti in fiecare parte a corpului uman, traind pe piele, in intestine si in gura. Uneori pot declansa boli, dar in cele mai multe dintre cazuri, microorganismele traiesc in armonie cu gazdele lor umane. Microbiomul pielii - populatia de microorganisme si bacterii care traiesc in mod natural pe piele - este un ecosistem fascinant alcatuit din componenti vii biologici si fizici care ocupa diverse habitate si, asa cum se intampla si in intestin, dezechilibrele de la nivelul microflorei pot cauza tulburari sau infectii.
Teoria microbiana a bolilor - ucide microbii, vindeca boala - a stat la baza practicii medicale a secolului douazeci. Antibioticile au salvat vieti, insa utilizarea excesiva a acestora a dus la ceea ce poate fi considerata descoperirea cea mai importanta a secolului 21: echilibrul microbian este una dintre conditiile de baza in mentinerea unei sanatati optime. Daca si practica de ingrijire a pielii ar intelege acest lucru , pielea, impreuna cu milioanele sale de microbi sanatosi, ne va fi recunoscatoare.
Iata cateva modalitati prin care iti poti imbunaatati sanatatea pielii:
Renunta la servetelele si la solutiile antibacteriene.
Majoritatea acestor solutii de curatat contin surfactanti care usuca pielea si substante antimicrobiene care strica echilibrul microflorei pentru ca nu actioneaza in mod selectiv - omoara atat bacteriile bune cat si pe cele rele. Acest lucru este o problema, pentru ca bacteriile bune pot tine sub control agentii patogeni. Cand le dai la o parte cu un servetel antibacterian, nu mai ai nici o protectie in fata patogenilor. Totul tine de echilibru.
Inlocuieste cremele hidratante cu uleiuri.
Pe langa seervetelele de maini si sapunurile lichide antibacteriene, si cremele hidratante si lotiunile sunt pline de conservanti antimicrobieni cum ar fi parabeni, benzoat de sodiu si fenoxietanol. In plus, majoritatea contin ceara si apa care initial iti fac piela hidratatta si supla, dupa care ceara in excesacopera porii si duce la aparitia eruptiilor si iritatiilor cutatnate.
Cand cumperi produse de ingrijire a pielii, fereste-te de cele ce contin urmatoarele ingrediente care indica prezenta cerii: acid stearic, alcool cetilic, alcool stearic, glicol disterat, ceara de albine, ceara de carnauba.
Daca ai acnee, evita in special: miristat de izopropil, oleat de decil, alcool oleilic, stearat de butil, acid izostearic, izopropil linoleat, izoneopentanoat, izoparafina, petrolatum, lanolina, uleiurile minerale.
Curata porii inchisi cu uleiuri.
Asa numitele tehnici de "curatare in profunzime" rareori ajung la sursa congestiei, care incepe de la folicul. Stratul corneumul pielii ( primul strat al epidermei ) este ideal creat in asa fel incat sa mentina umiditatea si sa protejeze suprafata de agresiuni din exterior. In;aturarea straturilor epidermice compromite functia de bariera si strica echilibrul microbian care duce in cele din urma la inflamatii. In plus, nici nu curata porii. Practic, e ca si cum ai inlatura pamantul inainte de a planta.
Pe de alta parte, uleiurile pot trece de bariera epidermei. Ele sunt utile in special pentru ca, pe langa faptul ca pot penetra straturile mai profunde ale pielii si glanda sebacee, pot curata porii acoperiti pentru ca uleiurile dizolva alte uleiuri, sunt modul cel mai bun de a dizolva depozitele persistente de sebum.
Evita cremele de hidratare fara uleiuri.
Acest lucru este important in special daca ai tenul predispus la eruptii, pori inchisi sau il simti gras. Persoanele care isi simt pielea mai degraba grasa si nu uleioasa produc untip de sebum cu continut redus de acid linoleic. Aplicarea unor uleiuri bogate in acid linoleic modifica compozitia sebumului din pori. Astfel acesta devine mai putin lipicios si curge pe intreaga suprafata, hidratand si protejand pielea. In loc sa folosesti creme hidratante fara ulei, ofera pielii tale ceea ce-i trbuie: uleiurile potrivite care s-o ajute sa se curete si sa se hidrateze singura.
Laboratoarele Azbane din Maroc au creat cosmetice de lux pe baza de uleiuri organice pentru mentinerea sanatatii si frumusetii pielii noastre.