Spondiloze
19 March 2019 in Diverse afecțiuni
Spondiloza
Spondiloza este un termen-umbrelă ( sau un termen general ) care se referă la degenerarea coloanei vertebrale din orice cauză. Dacă alegem un sens mai restrâns, spondiloza se referă la osteoartrita spinală, legată de vârsta înaintată și de uzura coloanei vertebrale, care este cea mai frecventă cauză a spondilozei. Exista mai multe tipuri de spondiloză, iar unul dintre acestea, spondiloza cervicală, reprezintă o afecțiune foarte întâlnită la persoanele de peste 40 de ani, cu precădere la cele sedentare și supraponderale.
Spondiloza cervicala, însă, nu reprezintă o condiție obligatorie, întrucât se instalează și pe fondul unei predispoziții genetice, traume diverse, poziții vicioase menținute timp îndelungat, fiind în plus favorizată și de fumat. Cel mai adesea, termenul "spondiloză" este folosit pentru a descrie osteoartrita ( denumită uneori și osteoartroză ) coloanei vertebrale, dar este, de asemenea, un termen folosit în mod frecvent pentru a descrie orice formă de degenerare a coloanei vertebrale. Spondiloza este un termen descriptiv. La fel ca mulți alți termeni folosiți pentru a descrie problemele coloanei vertebrale, spondiloza este mai degrabă un termen descriptiv decât un diagnostic clinic. Literalmente, cuvântul poate fi "tradus" până la sensul că un pacient are atât durere, cât și degenerare la nivelul coloanei vertebrale, indiferent de ce anume îi provoacă acea durere sau de locul în care are loc degenerarea.
Cauze și factori de risc ai spondilozei
Spondiloza este un fenomen al îmbătrânirii. O dată cu înaintarea în vârstă, oasele și ligamentele din coloana vertebrală se uzează, ceea ce duce la apariția osteofitelor ( "ciocurilor" osoase ), un semn al osteoartritei. De asemenea, discurile intervertebrale se degenerează și se slăbesc, ceea ce poate duce la hernia de disc și la discuri umflate. Spondiloza este o boală comună, iar vârsta poate fi un factor de risc.
Pacienții descriu primele lor simptome între 20 și 50 de ani, iar spondiloza lombară este în special frecventă în rândul persoanelor de peste 40 de ani. Potrivit Arthritis Foundation, spondiloza afectează aproximativ 75% dintre persoanele de peste 60 de ani.
Simptomele sunt adesea raportate mai întăi la vârste cuprinse între 20 și 50 de ani. Peste 80% dintre persoanele cu vârsta de peste 40 de ani prezintă semne / dovezi clare de spondiloză potrivit studiilor bazate pe radiografii. Rata la care apare spondiloza este parțial legată de predispoziția genetică, precum și de un istoric al traumatismelor la nivelul coloanei vertebrale. Genetica este un alt factor de risc pentru spondiloză. Dacă multe persoane dintr-o familie au spondiloză, este o probabilitate să existe o predispoziție genetică mai puternică pentru spondiloză.
Leziunile spinale / traumatismele coloanei vertebrale sunt, de asemenea, un factor de risc pentru spondiloză. Loviturile, traumatismele sau rănile pot provoca neplăceri, precum hernia de disc. De asemenea, este mai probabil ca osteoartrita să se dezvolte în articulațiile lezate / afectate, inclusiv când vine vorba de articulațiile din coloana vertebrală. Poate dura ani de zile pentru ca osteoartrita să se dezvolte în această zonă.
Principalele cauze ale spondilozei sunt îmbătrânirea și uzura generală asociată cu viața pacientului.
Cu toate acestea, există mai mulți factori care pot exacerba sau agrava spondiloza. Următoarele cauze sunt unele dintre cele mai frecvente:
- traume sau vătămări subite ori neașteptate, cum ar fi cele care apar în timpul muncii fizice, sporturilor cu un impact ridicat, accidentelor rutiere sau căzăturilor grave;
- predispoziția genetică, anomaliile congenitale ale coloanei vertebrale sau antecedentele familiale referitoare la durerile de spate;
- afecțiunile precum artroza ( osteoartrita ) fațetelor articulare, stenoza spinală sau boala degenerativă a discului intervertebral, tumorile benigne sau canceroase, pintenii osoși ( osteofitele ) și discurile rupte ori hernia de disc;
- obezitatea;
- fumatul și / sau consumul excesiv de alcool;
- malnutriția ( lipsa nutrienților necesari organismului );
- lipsa exercițiilor fizice;
- realizarea unor mișcări repetitive care tensionează și uzează coloana vertebrală, cum se întâmplă în cazul meseriilor care necesită ridicarea în mod regulat a unor obiecte grele, munca fizică extrem de solicitantă sau conducerea mașinii pe distanțe foarte lungi.
Tipuri de spondiloză
Spondiloza se referă la modificările degenerative ale coloanei vertebrale, cum ar fi osteofitele ( numite și "ciocuri" osoase sau "pinteni osoși" ) și la degenerarea discurilor intervertebrale, acele structuri din țesut cartilaginos, rotunjite și plate, care reunesc vertebrele și care joacă un rol de amortizor între acestea.
Există mai multe tipuri de spondiloză:
Cervicală;
Toracală;
Lombară.
Astfel, spondiloza poate să apară în zona cervicală ( la gât ), în zona toracică ( partea superioară și de mijloc a spatelui ) sau în zona lombară ( partea inferioară a coloanei vertebrale ).
Cele mai întâlnite forme sunt spondiloza lombară și spondiloza cervicală, spun specialiștii, iar spondiloza toracală nu provoacă în mod frecvent simptome.
Spondiloza lombosacrală este cea care afectează atât zona lombară ( partea de jos a coloanei vertebrale ), cât și zona lombo-sacrală ( partea de sub zona lombară - osul sacral, situat imediat deasupra șanțului interfesier ).
Simptome ale spondilozei
Durerea nu trebuie trecută cu vederea în spondiloza cervicală. La începutul afecțiunii, durerea se accentuează la oboseală și stat în picioare, însă dispare după odihnă.
Din nefericire, neglijată, spondiloza se accentuează și apar crize dureroase ce țin săptămâni sau luni, însoțite de:
Contracturi;
Limitare funcțională;
Migrene;
Vertij;
Amețeli;
Tulburări de dispoziție;
Dureri extinse în umăr, ceafă;
Gât înțepenit;
Nevralgii intercostale și altele.
În afară de durerea caracteristică, amețeli, dureri de cap, greață uneori, dar și furnicături la nivelul brațelor și umerilor, spondiloza cervicală poate genera și tulburări motorii, afectând în timp, forța brațelor. De aceea este imperios necesară diagnosticarea și tratarea acestei suferințe, care poate evolua surprinzător la unii pacienți, din cauza evoluției proceselor degenerative la nivelul corpurilor vertebrale și al discurilor intervertebrale.
Simptomele pot varia în spondiloză. Să nu uităm că spondiloza este mai frecventă în zona gâtului și în partea inferioară a spatelui ( zona lombară ). Gâtul ( în spondiloza cervicală ) este mai predispus, deoarece el susține greutatea capului printr-o gamă largă de mișcări.
Partea inferioară a spatelui are un risc crescut, deoarece zona lombară gestionează și distribuie cea mai mare parte a greutății corpului și stresul structural asociat.
Cele mai importante simptome în spondiloza sunt:
Durerea - ea poate rezulta dintr-un disc intervertebral umflat sau din hernia de disc care împinge ( "ciupește" ) un nerv spinal, un nerv mixt care transmite informații senzoriale, motorii și semnale autonome între măduva spinării și organism. Nervul comprimat la nivelul gâtului poate cauza durere cervicală care poate radia în jos, către umăr, brat și mână. În mod similar, dacă zona lombară este afectată, pacientul va prezenta dureri la nivelul feselor și sciatică ( durere de picior ).
Redoarea ( rigiditatea ) - aceasta poate să apară după perioadele de inactivitate sau după repaus, cum ar fi atunci când pacientul se trezește, după ce a dormit un număr de ore.
Paresteziile ( senzații anormale ) se pot dezvolta la pacienții cu spondiloză, iar acestea pot fi senzații de amorțeală sau furnicături în anumite zone afectate de boală.
Deoarece spondiloza este un termen-umbrelă pentru a descrie degenerarea discurilor intervertebrale și a coloanei vertebrale, pot să apară numeroase simptome în funcție de localizarea, de severitatea și de natura problemei care stă la baza spondilozei.
Simptomele generale pe care trebuie să le ai în vedere sunt:
Durere lombară, durere de spate ( toracică, în zona din centru) sau durere de gât ( în zona cervicală );
Hernie de disc;
Nervii "ciupiți";
Sciatică;
Amorțeală și slăbiciune în zona afectată, cât și în membrele asociate ( mâini sau picioare );
Senzație de furnicături și înțepături în zona afectată și în membrele asociate;
Dureri de cap;
O paletă limitată de mișcări, rigiditate în vertebrele afectate și senzația că oasele "se macină", se freacă unele de altele;
Dificultate la menținerea echilibrului și incapacitatea de a efectua activitățile de zi cu zi, fară a întâmpina dureri sau disconfort.
Evoluția spondilozei
La nivelul corpurilor vertebrale și al discurilor intervertebrale, are loc, pe fondul unor "reacții de reparare", apariția osteofitelor ( pinteni osoși ) care pot realiza acțiuni cu efect vătămător ale măduvei sau rădăcinilor nervoase. Această complicație se numește "cervicobrahialgia degenerativă", ce generează inițial parestezii, furnicături, amorțeli, până la slăbirea forței musculare și chiar dizabilitate.
Prevenirea spondilozei
Spondiloza este un proces degenerativ, așa că nu există nici o metodă medicală cunoscută pentru a preveni procesele patologice degeneratice. Cu toate acestea, unele măsuri pe care le iei se pot dovedi utile pentru a preveni durerea cervicală și durerea de spate pe care spondiloza le poate cauza.
De exemplu, trebuie să ai mereu o poziție corectă a corpului, să nu mergi cocoșat, să nu îți ții gâtul prea aplecat, pentru a avea dureri în aceasta zonă.
Pe de altă parte, e bine să înveți cum trebuie să ridici corect greutățile, ca să nu îți soliciți prea mult coloana vertebrală.
Un alt lucru important este controlul greutății, să scapi de kilograme într-un mod sănătos, pentru a nu-ți solicita coloana vertebrală.
Evitarea analgezicelor sintetice, detoxifierea frecventă și un aport de nutrienți echilibrat, poate ține la distanță această boală degenerativă.
Din grijă pentru sănătatea ta,
Echipa Edera