Spondiloze
19 March 2019 in Diverse afecțiuniSpondiloza
Spondiloza este un termen-umbrela (sau un termen general) care se refera la degenerarea coloanei vertebrale din orice cauza. Daca alegem un sens mai restrans, spondiloza se refera la osteoartrita spinala, legata de varsta inaintata si de uzura coloanei vertebrale, care este cea mai frecventa cauza a spondilozei. Exista mai multe tipuri de spondiloza, iar unul dintre acestea, spondiloza cervicala, reprezinta o afectiune foarte intalnita la persoanele de peste 40 de ani, cu precadere la cele sedentare si supraponderale.
Ce este spondiloza
Spondiloza cervicala, insa, nu reprezinta o conditie obligatorie, intrucat se instaleaza si pe fondul unei predispozitii genetice, traume diverse, pozitii vicioase mentinute timp indelungat, fiind in plus favorizata si de fumat. Cel mai adesea, termenul "spondiloza" este folosit pentru a descrie osteoartrita (denumita uneori si osteoartroza) coloanei vertebrale, dar este, de asemenea, un termen folosit in mod frecvent pentru a descrie orice forma de degenerare a coloanei vertebrale. Spondiloza este un termen descriptiv. La fel multi alti termeni folositi pentru a descrie problemele coloanei vertebrale, spondiloza este mai degraba un termen descriptiv decat un diagnostic clinic. Literalmente, cuvantul poate fi "tradus" pana la sensul ca un pacient are atat durere, cat si degenerare la nivelul coloanei vertebrale, indiferent de ce anume ii provoaca acea durere sau de locul in care are loc degenerarea.
Cauze si factori de risc ai spondilozei
Spondiloza este un fenomen al imbatranirii. O data cu inaintarea in varsta, oasele si ligamentele din coloana vertebrala se uzeaza, ceea ce duce la aparitia osteofitelor ("ciocurilor" osoase), un semn al osteoartritei. De asemenea, discurile intervertebrale se degenereaza si se slabesc, ceea ce poate duce la hernia de disc si la discuri umflate. Spondiloza este o boala comuna, iar varsta poate fi un factor de risc.
Pacientii descriu primele lor simptome intre 20 si 50 de ani, iar spondiloza lombara este in special frecventa in randul persoanelor de peste 40 de ani. Potrivit Arthritis Foundation, spondiloza afecteaza aproximativ 75% dintre persoanele de peste 60 de ani.
Simptomele sunt adesea raportate mai intai la varste cuprinse intre 20 si 50 de ani. Peste 80% dintre persoanele cu varsta de peste 40 de ani prezinta semne/dovezi clare de spondiloza potrivit studiilor bazate pe radiografii. Rata la care apare spondiloza este partial legata de predispozitia genetica, precum si de un istoric al traumatismelor la nivelul coloanei vertebrale. Genetica este un alt factor de risc pentru spondiloza. Daca multe persoane dintr-o familie au spondiloza, este o probabilitate sa existe o predispozitie genetica mai puternica pentru spondiloza.
Leziunile spinale / traumatismele coloanei vertebrale sunt, de asemenea, un factor de risc pentru spondiloza. Loviturile, traumatismele sau ranile pot provoca neplaceri, precum hernia de disc. De asemenea, este mai probabil ca osteoartrita sa se dezvolte in articulatiile lezate/afectate, inclusiv cand vine vorba de articulatiile din coloana vertebrala. Poate dura ani de zile pentru ca osteoartrita sa se dezvolte in aceasta zona.
Principalele cauze ale spondilozei sunt imbatranirea si uzura generala asociata cu viata pacientului. Cu toate acestea, exista mai multi factori care pot exacerba sau agrava spondiloza. Urmatoarele cauze sunt unele dintre cele mai frecvente:
• traume sau vatamari subite ori neasteptate, cum ar fi cele care apar in timpul muncii fizice, sporturilor cu un impact ridicat, accidentelor rutiere sau cazaturilor grave;
• predispozitia genetica, anomaliile congenitale ale coloanei vertebrale sau antecedentele familiale referitoare la durerile de spate;
• afectiunile precum artroza (osteoartrita) fatetelor articulare, stenoza spinala sau boala degenerativa a discului intervertebral, tumorile benigne sau canceroase, pintenii ososi (osteofitele) si discurile rupte ori hernia de disc;
• obezitatea;
• fumatul si/sau consumul excesiv de alcool;
• malnutritia;
• lipsa exercitiilor fizice;
• realizarea unor miscari repetitive care tensioneaza si uzeaza coloana vertebrala, cum se intampla in cazul meseriilor care necesita ridicarea in mod regulat a unor obiecte grele, munca fizica extrem de solicitanta sau conducerea masinii pe distante foarte lungi.
Tipuri de spondiloza
Spondiloza se refera la modificarile degenerative ale coloanei vertebrale, cum ar fi osteofitele (numite si "ciocuri" osoase sau "pinteni ososi") si la degenerarea discurilor intervertebrale, acele structuri din tesut cartilaginos, rotunjite si plate, care reunesc vertebrele si care joaca un rol de amortizor intre acestea.
Exista mai multe tipuri de spondiloza:
• cervicala;
• lombara;
• toracala.
Astfel, spondiloza poate sa apara in zona cervicala (la gat), in zona toracica (partea superioara si de mijloc a spatelui) sau in zona lombara (partea inferioara a coloanei vertebrale).
Cele mai intalnite forme sunt spondiloza lombara si spondiloza cervicala, spun specialistii, iar spondiloza toracala nu provoaca in mod frecvent simptome.
Spondiloza lombosacrala este cea care afecteaza atat zona lombara (partea de jos a coloanei vertebrale), cat si zona lombo-sacrala (partea de sub zona lombara - osul sacral, situat imediat deasupra santului interfesier).
Simptome ale spondilozei
Durerea nu trebuie trecuta cu vederea in spondiloza cervicala. La inceputul afectiunii, durerea se accentueaza la oboseala si stat in picioare, insa dispare dupa odihna.
Din nefericire, neglijata, spondiloza se accentueaza si apar crize dureroase ce tin saptamani sau luni, insotite de:
• contracturi,
• limitare functionala,
• migrene,
• vertij,
• ameteli,
• tulburari de dispozitie,
• dureri extinse in umar, ceafa,
• gat intepenit,
• nevralgii intercostale si altele.
In afara de durerea caracteristica, ameteli, dureri de cap, greata, uneori, dar si furnicaturi la nivelul bratelor si umerilor, spondiloza cervicala poate genera si tulburari motorii, afectand in timp, forta bratelor. De aceea este imperios necesara diagnosticarea si tratarea acestei suferinte, care poate evolua surprinzator la unii pacienti, din cauza evolutiei proceselor degenerative la nivelul corpurilor vertebrale si al discurilor intervertebrale.
Simptomele pot varia in spondiloza. Sa nu uitam ca spondiloza este mai frecventa in zona gatului si in partea inferioara a spatelui (zona lombara). Gatul (in spondiloza cervicala) este mai predispus, deoarece el sustine greutatea capului printr-o gama larga de miscari.
Partea inferioara a spatelui are un risc crescut, deoarece zona lombara gestioneaza si distribuie cea mai mare parte a greutatii corpului si stresul structural asociat.
Cele mai importante simptome in spondiloza sunt:
• Durerea - ea poate rezulta dintr-un disc intervertebral umflat sau din hernia de disc care impinge ("ciupeste") un nerv spinal, un nerv mixt care transmite informatii senzoriale, motorii si semnale autonome intre maduva spinarii si organism. Nervul comprimat la nivelul gatului poate cauza durere cervicala care poate radia in jos, catre umar, brat si mana. In mod similar, daca zona lombara este afectata, pacientul va prezenta dureri la nivelul feselor si sciatica (durere de picior).
• Redoarea (rigiditatea) - aceasta poate sa apara dupa perioadele de inactivitate sau dupa repaus, cum ar fi atunci cand pacientul se trezeste, dupa ce a dormit un numar de ore.
• Paresteziile (senzatii anormale) se pot dezvolta la pacientii cu spondiloza, iar acestea pot fi senzatii de amorteala sau furnicaturi in anumite zone afectate de boala.
Deoarece spondiloza este un termen-umbrela pentru a descrie degenerarea discurilor intervertebrale si a coloanei vertebrale, pot sa apara numeroase simptome in functie de localizarea, de severitatea si de natura problemei care sta la baza spondilozei.
Simptomele generale pe care trebuie sa le ai in vedere sunt:
• durere lombara, durere de spate (toracica, in zona din centru) sau durere de gat (in zona cervicala);
• hernie de disc;
• nervii "ciupiti";
• sciatica;
• amorteala si slabiciune in zona afectata, cat si in membrele asociate (maini sau picioare);
• senzatie de furnicaturi si intepaturi in zona afectata si in membrele asociate;
• dureri de cap;
• o paleta limitata de miscari, rigiditate in vertebrele afectate si senzatia ca oasele "se macina", se freaca unele de altele;
• dificultate la mentinerea echilibrului si incapacitatea de a efectua activitatile de zi cu zi, fara a intampina dureri sau disconfort.
Metode de diagnosticare pentru spondiloza
In timpul consultului (examinarii fizice si examinarii neurologice), medicul va analiza indeaproape coloana vertebrala a pacientului si gama de miscari in timp ce pacientul este asezat in diverse pozitii: aplecat in fata, in lateral, in spate. Medicul isi noteaza forma pe care o are coloana vertebrala, inclusiv orice curbaturi anormale.
Specialistul palpeaza (simte) coloana pentru a detecta orice zone sensibile sau dureroase, tensiuni musculare sau spasme, umflaturi ori zone in care e prezenta inflamatia. Mai mult, durerea este evaluata in profunzime, impreuna cu alte simptome, ca de exemplu paresteziile, slabiciunea, etc.
Radiografiile (o metoda folosita in diagnosticarea spondilozei) pot detecta osteofitele sau "pintenii" ososi sau pierderea inaltimii discului intravertebral (acesta se poate subtia).
Medicul specialist poate recomanda un CT(o computer tomografie sau "tomografie computerizata") ori o investigatie IRM(imagistica prin rezonanta magnetica, numita si "rezonanta magnetica nucleara" / RMN) pentru a vedea modificarile degenerative si anomaliile existente in tesuturile moi ale coloanei vertebrale. Desigur, in functie de simptomele pacientului, pot fi recomandate si alte tipuri de teste care il ajuta pe medic sa stabileasca diagnosticul.
Evolutia spondilozei
La nivelul corpurilor vertebrale si al discurilor intervertebrale, are loc, pe fondul unor "reactii de reparare", aparitia osteofitelor (pinteni ososi) care pot realiza actiuni cu efect vatamator ale maduvei sau radacinilor nervoase. Aceasta complicatie se numeste "cervicobrahialgia degenerativa", ce genereaza initial parestezii, furnicaturi, amorteli, pana la slabirea fortei musculare si chiar dizabilitate.
Prevenirea spondilozei
Spondiloza este un proces degenerativ, asa ca nu exista nicio metoda cunoscuta pentru a preveni procesele patologice degeneratice. Cu toate acestea, unele masuri pe care le iei se pot dovedi utile pentru a preveni durerea cervicala si durerea de spate pe care spondiloza le poate cauza. De exemplu, trebuie sa ai mereu o pozitia corecta a corpului, sa nu mergi cocosat, sa nu iti tii gatul prea aplecat, pentru a avea dureri in aceasta zona.
Pe de alta parte, e bine sa inveti cum trebuie sa ridici corect greutatile, ca sa nu iti soliciti prea mult coloana vertebrala.
Un alt lucru important este controlul greutatii, sa scapi de kilograme intr-un mod sanatos, pentru a nu-ti solicita coloana vertebrala din ca