Turmalina: Proprietăți și beneficii
18 February 2019 in Împotriva durerii
Despre TURMALINĂ și proprietățile remarcabile ale acestui mineral
Dintre toate mineralele pământului, turmalina este singura piatră permanent încărcată electric și din acest motiv este denumită “magnetul cristalin” sau” lapiselectricus”, ultima denumire, aceea de piatră electrică i-a fost acordată în secolul 17 de către naturalistul Carl von Linne. În literatura de specialitate, cuvântul TURMALINĂ poate fi tradus ca fiind piatra multicoloră: “the stone of mixed colors”. O altă traducere asociată turmalinei este “piatra care atrage cenușă’’, lucru care reflectă proprietățile piroelectrice ale turmalinei (faptul că, prin frecare sau încălzire se încarcă cu electricitate și atrage obiectele mici).
Termenul de turmalină a ajuns în limba română din alte limbi europene (“tourmaline’’ în limba franceză și turmalin în germană). La originese află cuvântul sinhalez (limba majoritară a statului Sri Lanka) TURAMALI (în traducere combinat, amestecat).
Wikipedia definește turmalina (sau turmalinul) ca fiind un cristal semiprețios cu o structură chimică variabilă, un silicat complex de aluminiu și bor. Pe o scală de la 1 la 10, turmalina are duritate de 7-7,5 și este indisolubilă în acid. Luciul natural, trasparența și duritatea i-au conferit acestui mineral un adevărat renume. În componența turmalinei găsim 26 de microelemente din tabelul lui Mendeleev dintre care: potasiu, calciu, siliciu, magneziu, mangan, fier, iod, flor, etc.
În funcție de natura cromatică, turmalina are diferite denumiri specifice: cea incoloră - acroit, roz - rubelita, verde - turcoaz sau albastru cu tenta verde - turmalina paraiba, albastră - indigolit, dravit, verde - verdelita, uvit, dravit, galbenă - erbait, turmalină bogată în Mn, brun, galben-brun - dravit, buergerit, negru - schorl, uvit, buergerit, multicolor - elbait, liddicoatit. Turmalina roșie este numita și „rubin de Siberia”. Datorită compoziției sale chimice extrem de complexe, turmalina are o strălucire deosebită și se prezintă într-o gamă variată de culori și tonuri, de la albastru, verde, galben, roșu, roz, brun până la negru. Uneori, un cristal poate avea mai multe combinații de culori se poate întâmpla ca același cristal să prezinte culori diferite la capete (la unul roșu, la celalalt albastru, iar la mijloc portocaliu) sau poate prezenta culori diferite în interior și în exterior (în interior roșu, iar în exterior verde – în cazul cristaluui „pepene” sau watermelon).
Mine de turmalină se găsesc în toată lumea. Mine active se găsesc în Sri Lanka, Kenya, Madagascar, Brazilia, India, Siberia, Rusia, Canada, SUA, etc. În România, turmalina a fost identificată la Someșul Rece, la Teregova, în Munții Făgăraș și în Munții Apuseni. Cel mai mare cristal de turmalină cunoscut până în prezent are 192 de carate și este evaluat la 25 milioane dolari.
Câteva date istorice despre magnetul cristalin
Turmalina a fost descoperită în insula Elba din a cărei denumire derivă și una din varietățile sale: elbaita (turmalina multicoloră). Turmalina a devenit cunoscută și apreciată în Europa începând cu anul 1703 când marinarii olandezi au adus-o, ca balast în corăbii, din Sri Lanka.
Turmalina albastră este folosită din cele mai vechi timpuri ale creștinătății pentru confecționarea inelelor pastorale. Egiptenii au utilizat turmalina ca remediu în afecțiuni fizice și emoționale. Ei credeau cu tărie că turmalina poate vindeca sistemul nervos, boli sanguine și ganglionii limfatici.
În antichitate, hindușii și grecii au descoperit că turmalina obține prin încălzire apacitatea de a atrage obiectele ușoare (de ex. paiele, așchiile din lemn, etc).
Puterile vindecătoare ale turmalinei au fost apreciate și de popoarele din Orientul Îndepartat. De altfel, medicina tradițională chineză folosește de mii de ani terapia cu turmalină. Merită menționat faptul că în China și Coreea Coroana împăraților era împodobită cu pietre de turmalină, care pe lângă celelalte aprecieri, a fost și este considerată ca fiind și piatra prosperității. Pe lângă proprietățile tămăduitoare, se consideră că turmalina poate stimula calitățile artistice și a devenit curând o piatră spirituală.
Proprietățile turmalinei sunt:
Pleocroismul (fenomenul de schimbare a culorii în funcție de direcția de observare); Piezoelectricitatea (încărcare electrică în urma unei acțiuni mecanice: presiune / torsiune); Piroelectricitatea (încărcare electrică a cristalului ca urmare a încălzirii / răcirii acestuia).
În urma cercetărilor s-a constatat că toate elementele piroelectrice sunt și piezoelectrice, iar turmalina este primul mineral la care s-a constatat simultaneitatea acestor caracteristici.
Utilizarea turmalinei se realizează la scară largă în următoarele domenii:
Industria chimică utilizează praful de turmalină deoarece poate anihila mirosurile neplăcute ale deșeurilor.
Totodată, turmalina este intens utilizată și în industria optică și electrotehnică: ceasuri, manometre, panouri radiante, etc. În al doilea război mondial, datorită proprietăților sale electrice, cererea de turmalină a crescut considerabil, fiind folosită la producerea de manometre și a altor instrumente destinate sonarelor submarine.
Întâlnim turmalina și în industria saloanelor de înfrumusețare, unde sauna cu turmalină, uscătorul de păr sau placa cu înveliș de turmalină sunt preferate de profesioniștii în domeniu.
Un alt domeniu în care este foarte apreciată și utilizată turmalina este industria cosmetică.
În anii ’80 s-a reușit transformarea turmalinei în praf, ulterior coreenii au dezvoltat tehnologia turmalinei lichide sau lichefiate iar acest lucru se aplică în industria textilă, prin înglobarea în țesături a turmalinei, cu efecte benefice asupra sănătății omului. Aceasta este tehnologia ce stă la baza produselor textile și a centurilor cu turmalină.
Industria bijuteriilor pune cu adevărat în valoare acest mineral. În anul 1912, turmalina a fost înregistrată oficial în Asociația Americană a Bijutierilor, fiind una din cele mai apreciate pietre semiprețioase. De regulă, se oferă în dar la aniversarea a 8 ani de căsătorie. Purtată în mod frecvent că bijuterie, turmalina devine un adevărat talisman.
Domeniul terapeutic. Pe lângă acțiunea benefică a centurilor cu turmalina și a articolelor de îmbrăcăminte îmbogățite cu turmalină, acest mineral are capacitatea de a proteja purtătorul ei de radiațiile nocive emise de telefoane, calculatoare și aparate TV.
Din punct de vedere spiritual, acțiunea tămăduitoare a mineralului este în strânsă legătură cu aspectul său cromatic. Pietrele de culoare verde ajută la bolile ficatului, cele albastre elimină încordarea nervoasă, îmbunătățesc somnul iar cele de culoare neagră se utilizează în protecție bionenergetică, aurică.
Principiul terapeutic al turmalinei și modul său de acțiune asupra sănătății umane
Fiind un element natural, turmalina nu are efecte secundare. Prin încălzire, respectiv în contact cu pielea, TURMALINA creează un câmp magnetic slab, emană raze infraroşii de undă lungă (FRAI) şi anioni (ionii încărcaţi negativ). Aceste procese au ca efect îmbunătățirea circulației sanguine locale, stimularea metabolismului celular și de restabilire a funcției sistemului limfatic, endocrin și hormonal.
Așadar, putem spune că TURMALINA stimulează circulaţia sanguină şi calitatea sângelui, permițând acestuia să pătrundă în cele mai subţiri capilare și să alimenteze organismul cu energie vitală. Iradierea infraroșie, invizibilă ochiului uman, pătrunde în țesuturi la o adâncime de 3 până la 7 cm. La pătrunderea razelor infraroșii în organismul uman, primele care reacționează și sunt activate sunt moleculele de apă (corpul uman având în componența sa peste 70% apă). Aceste molecule energizate, trezesc celulele din zonă, stimulează circulația sanguină și prin acest aport de oxigen este dinamizat întreg metabolismul. De exemplu, centurile cu turmalină aplicate asupra zonei în care există blocaje, vor elibera de tensiune zona afectată și o vor armoniza energetic.
Din punct de vedere terapeutic, turmalina are următoarele funcții:
Termică. Relaxează muşchii, contribuie la îmbunătăţirea reglării termice, a circulaţiei sanguine, creşterea imunităţii. Activează celulele în acea parte a corpului care este expusă acţiunii.
Acţiunea FRAI (raze infraroșii de undă lungă). Contribuie la menţinerea echilibrului de apă (elimină edemele, dar nu permite pierderea lichidului), regenerarea ţesuturilor, acţiune antimicrobiană.
Magnetoterapeutică. Reduce inflamaţiile, sporeşte procesele de vindecare. Se elimină stările de oboseală și moleșeală.
Acțiune asupra punctelor biologic active (ceramica de turmalină are formă de „nasturi”).
Curativă. Ajută la eliminarea toxinelor, sărurilor. Neutralizează mirosul neplăcut al corpului.
Descoperă puterea turmalinei!
Vrei să ai o sănătate generală îmbunătățită? Alege produsele care conțin turmalină!
Această piatră semi-prețioasă este cunoscută pentru proprietățile sale de purificare și echilibrare. Folosind produse cu turmalină, beneficiezi de: detoxifiere naturală, efecte anti-îmbătrânire, revitalizarea organismului, îndepărtarea durerilor fară a avea alte efecte secundare.
Începe să te bucuri de beneficiile turmalinei și transformă-ți rutina de îngrijire zilnică!
Fii pregătit să îți îmbunătățești sănătatea și să îți redobândești energia!
Din grijă pentru sănătatea ta,
Echipa Edera