Turmalina proprietati si beneficii
18 February 2019 in Împotriva dureriiDespre TURMALINA si proprietatile remarcabile ale acestui mineral
Dintre toate mineralele pamantului, turmalina este singura piatra permanent incarcata electric si din acest motiv este denumita “magnetul cristalin” sau” lapiselectricus”, ultima denumire, aceea de piatra electrica i-a fost acordata in secolul 17 de catre naturalistul Carl von Linne. In literatura de specialitate, cuvantul TURMALINA poate fi tradus ca fiind piatra multicolora : “ the stone of mixed colors”. O alta traducere asociata turmalinei este “piatra care atrage cenusa’’ , lucru care reflecta proprietatile piroelectriceale turmalinei (faptul ca, prin frecare sau incalzire se incarca cu electricitate si atrage obiectele mici).
Termenul de turmalina a ajuns in limba romana din alte limbi europene (“tourmaline’’ in limba franceza si turmalin in germana). La originese afla cuvantul sinhalez (limba majoritara a statului Sri Lanka) TURAMALI (in traducere combinat, amestecat).
Wikipedia defineste turmalina (sau turmalinul) ca fiind un cristal semipretios cu o structura chimica variabila, un silicat complex de aluminiu si bor. Pe o scala de la 1 la 10, turmalina are duritate de 7-7,5 si este indisolubila in acid. Luciul natural, trasparenta si duritatea i-au conferit acestui mineral un adevarat renume. In componenta turmalinei gasim 26 de microelemente din tabelul lui Mendeleev dintre care mentionez: potasiu, calciu, siliciu, magneziu, mangan, fier, iod, flor, etc.
In functie de natura cromatica, turmalina are diferite denumiri specifice: cea Incolora (acroit), roz (rubelita), verde turcoaz sau albastru cu tenta verde (turmalina Paraiba), albastra (indigolit, dravit), verde (verdelita, uvit, dravit), galbena (erbait, turmalina bogata in Mn), brun, galben-brun (dravit, buergerit), negru (schorl, uvit, buergerit), multicolor (elbait, liddicoatit). Turmalina rosie este numita si „rubin de Siberia”. Datorita compozitiei sale chimice extrem de complexe, Turmalina are o stralucire deosebita si se prezinta intr-o gama variata de culori si tonuri, de la albastru, verde, galben, rosu, roz, brun pana la negru. Uneori, un cristal poate avea mai multe combinatii de culori se poate intampla ca acelasi Cristal sa prezinte culori diferite la capete (la unul rosu, la celalalt albastru, iar la mijloc portocaliu) sau poate prezenta culori diferite in interior si in exterior (in interior rosu, iar in exterior verde – in cazul Cristaluui „pepene” sau watermelon).
Mine de turmalina se gasesc in toata lumea. Mine active se gasesc in Sri Lanka,Kenya, Madagascar, Brazilia, India, Siberia, Rusia, Canada, SUA, etc. In Romania, turmalina a fost identificata la Somesul Rece, la Teregova, in Muntii Fagaras si in Muntii Apuseni. Cel mai mare cristal de turmalina cunoscut pana in prezent are 192 de carate si este evaluat la 25 milioane dolari.
Cateva date istorice despre magnetul cristalin
Turmalina a fost descoperita in insula Elba din a carei denumire deriva si una din varietatle sale: elbaita (turmalina multicolora). Turmalina devenit cunoscuta si apreciata in Europa incepand cu anul 1703 cand marinarii olandezi au adus-o, ca balast in corabii, din Sri Lanka. Turmalina albastra este folosita din cele mai vechi timpuri ale crestinitatii pentru confectionarea inelelor pastorale. Egiptenii au utilizat turmalina ca remediu in afectiunii fizice si emotionale. Ei credeau cu tarie ca turmalina poate vindeca sistemul nervos, boli sangvine si ganglionii limfatici. In antichitate, hindusii si grecii au descoperit ca turmalina obtine prin incalzire apacitatea de a atrage obiectele usoare (de ex. paiele, aschiile din lemn, etc). Puterile vindecatoare ale turmalinei au fost apreciate si de popoarele din OrientulIndepartat. De altfel, medicina traditionala chineza foloseste de mii de ani terapia cu turmalina. Merita mentionat faptul ca in China si Coreea Coroana imparatilor era impodobita cu pietre de turmalina, care pe langa celelalte aprecieri, a fost si este considerata ca fiind si piatra prosperitatii. Pe langa proprietatile tamaduitoare, se considera ca turmalina poate stimula calitatile artistice si a devenit curand o piatra spirituala.
Proprietatile turmalinei sunt:
Pleocroismul (fenomenul de schimbare a culorii in functie de directia de observare) Piezoelectricitatea (incarcare electrica in urma a unei actiuni mecanice : presiune/torsiune) Piroelectricitatea (incarcare electrica a cristalului ca urmare a incalzirii/racirii acestuia)
In urma cercetarilor s-a constatat ca toate elementele piroelectrice sunt si piezoelectrice, iar Turmalina este primul mineral la care s-a constatat simultaneitatea acestor caracteristici. .
Utilizarea turmalinei se realizeaza la scara larga in urmatoarele domenii: Industria chimica utilizeaza praful de turmalina poate anihila mirosurile neplacute ale deseurilor. Totodata, turmalina este intens utilizata si in industria optica si electrotehnica: ceasuri, manometre, panouri radiante, etc. In al doilea război mondial, datorita proprietatilor sale electrice, cererea de turmalina a crescut considerabil, fiind folosita la producerea de manometre si a altor instrumente destinate sonarelor submarine. Intalnim turmalina si in industria saloanelor de infrumusetare, unde sauna cu turmalina, uscatorul de par sau placa cu invelis de turmalina sunt preferate de profesionistii in domeniu. Un alt domeniu in care este foarte apreciata si utilizata turmalina este industria cosmetica: In anii ’80 s-a reusit transformarea turmalinei in praf , ulterior coreenii au dezvoltat tehnologia turmalinei lichide sau lichefiate iar acest lucru se aplica in industria textila, prin inglobarea in tesaturi a turmalinei, cu efecte benefice asupra sanatatii omului. Aceasta este tehnologia ce sta la baza produselor textile si a centurilor cu turmalina. Industria bijuteriilor pune cu adevarat in valoare acest mineral: In anul 1912, turmalina a fost inregistrata oficial in Asociatia Americana a Bijutierilor, fiind una din cele mai apreciate pietre semipretioase. De regula, se ofera in dar la aniversarea a 8 ani de casatorie. Purtata in mod frecvent ca bijuterie, turmalina devine un adevarat talisman. Domeniul terapeutic: Pe langa actiunea benefica a centurilor cu turmalina si a articolelor de imbracaminte imbogatite cu turmalina, acest mineral are capacitatea de a proteja purtatorul ei de radiatiile nocive emise de telefoane, calculatoare si aparate TV.
Din punct de vedere spiritual, actiunea tamaduitoare a mineralului este in stransa legatura cu aspectul sau cromatic. Pietrele de culoare verde ajuta la bolile ficatului, cele albastre elimina incordarea nervoasa, imbunatatesc somnul iar cele de culoare neagra se utilizeaza in protectie bionenergetica, aurica.
Principiul terapeutic al turmalinei si modul sau de actiune asupra sanatatii umane
Fiind un element natural, turmalina nu are efecte secundare. Prin incalzire, respectiv in contactul cu pielea, TURMALINA creează un câmp magnetic slab, emană raze infraroşii de undă lungă (FRAI) şi anioni (ionii încărcaţi negativ). Aceste procese au ca efect imbunatatirea circulatiei sangvine locale, stimularea metabolismului celular si de restabilire a functiei sistemului limfatic, endocrin si hormonal.
Asadar, putem spune ca TURMALINA stimulează circulaţia sanguină şi calitatea sângelui, permitand acestuia să pătrundă în cele mai subţiri capilare si alimentând organismul cu energie vitala. Iradierea infrarosie, invizibila ochiului uman, patrunde in tesuturi la o adancime de 3 pana la 7 cm. La patrunderea razelor infrarosii in organismul uman, primele care reactioneaza si sunt activate sunt moleculele de apa (corpul uman avand in componenta sa peste 70% apa). Aceste molecule energizate, trezesc celulele din zona, stimuleaza circulatia sangvina si prin acest aport de oxigen este dinamizat intreg metabolismul. De exemplu, centurile cu turmalina aplicate asupra zonei in care exista blocaje, vor elibera de tensiune zona afectata si o vor armoniza energetic.
Din punct de vedere terapeutic, turmalina are urmatoarele functii:
Termică. Relaxează muşchii, contribuie la îmbunătăţirea reglării termice, circulaţiei sangvine, creşterea imunităţii. Activează celulele în acea parte a corpului, care este expusă acţiunii.
Acţiunea FRAI. Contribuie la menţinerea echilibrului de apă (elimină edemele, dar nu permite pierderea lichidului), regenerarea ţesuturilor, acţiune antimicrobiană.
Magnetoterapeutică. Reduce inflamaţiile, sporeşte procesele de vindecare. Se elimină stările de oboseală si moleseală.
Actiune asupra punctelor biologic active (ceramica de turmalina are forma de „nasturi”).
Curativă. Ajută la eliminarea toxinelor, sărurilor. Neutralizează mirosul neplăcut al corpului.