Varicele
19 March 2019 in Îngrijire corporală
Din cauza faptului că sângele venos nu poate fi drenat corespunzător și stagnează în aceste vene, cu timpul apar simptome supărătoare de durere, senzație de greutate, umflarea gambelor și chiar modificări ale pielii ca roșeață, inflamație, mergând până la ulcerul varicos - rana care nu se vindecă niciodată dacă nu se iau masuri de tratament.
CUM APAR VARICELE?
Inima pompează sânge bogat oxigenat și încărcat cu nutrienți în întreg organismul, prin intermediul arterelor. Pe de altă parte venele sunt cele care asigură transportul sângelui care a descărcat oxigenul și nutrienții la țesuturi înapoi către inimă, urmând a fi reoxigenat în plămâni după detoxifierea lui în ficat.
Propulsorul sângelui venos din jumătatea inferioară a corpului este reprezentat de contracția musculară care împinge sângele în vene împotriva gravitației. Iată de ce venele sunt prevăzute cu valve unidirecționale care să împiedice refluxul sângelui așa încât acesta să poată fi împins în sus de pompa musculară.
Varicele apar când valvele devin nefuncționale, ele nu mai pot împiedica scurgerea înapoi a sângelui care este pompat cu greutate în sus și rămâne mai degrabă blocat în venele superficiale, cum sunt cele de la nivelul membrelor inferioare, determinând umflarea acestora și un întreg cortegiu simptomatologic mergând până la complicații foarte grave.
Cauzele incriminate în apariția insuficienței venoase și apariția de varice sunt, pe lângă cele ereditare, familiale, legate de moștenirea unui țesut elastic mai puțin elastic în pereții venelor, statul prelungit în picioare, sarcinile multiple și bineînțeles obezitatea.
Trebuie avut în vedere tratarea bolii venoase superficiale, mai ales a membrelor inferioare. Afecțiunile cel mai des tratate includ varicele și telangiectaziile ( dilatațiile permanente ale vaselor mici care formează linii fine roșii și violete ). Alte efectiuni tratate includ tromboza venoasă profundă, tromboflebita superficială, ulcerele varicoase și malformațiile venoase.
FACTORI FAVORIZANȚI
Varicele sunt mai frecvente la femei, 60% dintre acestea prezentând semne ale bolii la vârste cuprinse între 20 și 50 de ani. Varicele sunt favorizate de factori de mediu sau care țin de stilul de viață:
- o profesie care impune statul prelungit în picioare ( profesori, vânzători, stomatologi, frizeri, etc. );
- efortul muscular intens și prelungit ( halterofili ) sau trepidațiile, căldura și umiditatea excesivă;
- obezitatea care, pe lângă surplusul de greutate care apasă asupra membrelor inferioare, prin tulburările neuro-endocrine și metabolice pe care le implică, adâncește leziunile peretului venos;
- sarcina, prin creșterea presiunii intra-abdominale;
- factori genetici, prezenți în peste 80% din cazuri.
SIMPTOME
Debutul afecțiunii este lent și se manifestă prin senzația de neliniște la nivelul gambei, caracterizată prin discrete amorțeli și o senzație de greutate. Aceste fenomene apar după statul prelungit în picioare, eforturi intense sau o poziție șezândă îndelungată și dispar în poziția culcată, cu picioarele ușor ridicate.
În stadiul varicelor constituite se observă coloane venoase dilatate, cu traseu șerpuitor, care apar ințial în porțiunea superioară a gambei. Edemul, care în faza de debut este discret, se extinde și devine permanent. Tegumentul se subțiaza și devine transparent, lucios, cu zone de hiperpigmentare, cu pilozitate redusă și foarte sensibilă la traumatisme chiar de intensitate redusă.
Varicele netratate pot duce la dezvoltarea unor complicații cum sunt: ulcerarația de gambă, ruptura varicelor cu hemoragia consecutivă și tromboflebita.
CAUZE
Varicele sunt mai frecvente la femei decât la bărbați și sunt legate de ereditate. Alți factori înruditori sunt sarcina, obezitatea, menopauza, îmbătrânirea, statul în picioare pe o perioadă îndelungată, rănirea piciorului și tensiunea abdominală. Varicele virotice sunt puțin probabil să fie cauzate de încrucișarea picioarelor sau gleznelor. Mai puțin frecvent, dar nu în mod excepțional, venele varicoase se pot datora altor cauze, cum ar fi obstrucția post-flebită sau incontinența, malformațiile venoase și arteriovenoase.
TRATAMENTE NATURALE
Tratamentele naturale pot ajuta la reducerea simptomelor și îmbunătățirea circulației sanguine. Tratamentele pe bază de plante sunt sigure, fiabile, fară efecte secundare. Acestea nu vor avea un efect puternic de la început comparativ cu un medicament sau o procedură medicală ( care rănește corpul și are efecte secundare ), dar rezultatele dorite vor apărea după o perioadă mai lungă de utilizare.
Din grijă pentru sănătatea ta,
Echipa Edera