Despre varice. Cum apar, care sunt factorii favorizanti, simptomele dar si ce produs sa folosești
19 March 2019 in Îngrijire corporalăVaricele sunt dilatatii ale sistemului venos superficial de la nivelul membrelor inferioare ce apar turgescente sub piele, de culoare albastruie, in special pe fata interna a piciorului si cea posterioara a gambelor. Din cauza faptului ca sangele venos nu poate fi drenat corespunzator si stagneaza in aceste vene, cu timpul apar simptome suparatoare de durere, senzatie de greutate, umflarea gambelor si chiar modificari ale pielii ca roseata, inflamatie, mergand pana la ulcerul varicos - rana care nu se vindeca niciodata daca nu se iau masuri de tratament.
CUM APAR VARICELE?
Inima pompeaza sange bogat oxigenat si incarcat cu nutrienti in intreg organismul, prin intermediul arterelor. Pe de alta parte venele sunt cele care asigura transportul sangelui care a descarcat oxigenul si nutrientii la tesuturi inapoi catre inima, urmand a fi reoxigenat in plamani dupa detoxifierea lui in ficat.
Propulsorul sangelui venos din jumatatea inferioara a corpului este reprezentat de contractia musculara care impinge sangele in vene impotriva gravitatiei. Iata de ce venele sunt prevazute cu valve unidirectionale care sa impiedice refluxul sangelui asa incat acesta sa poata fi impins in sus de pompa musculara.
Varicele apar cand valvele devin nefunctionala, ele nu mai pot impiedica scurgerea inapoi a sangelui care este pompat cu greutate in sus si ramane mai degraba blocat in venele superficiale, cum sunt cele de la nivelul membrelor inferioare, determinand umflarea acestora si un intreg cortegiu simptomatologic mergand pana la complicatii foarte grave.
Cauzele incriminate in aparitia insuficientei venoase si aparitia de varice sunt, pe langa cele ereditare, familiale, legate de mostenirea unui tesut elastic mai putin elastic in peretii venelor, statul prelungit in picioare, sarcinile multiple si bineinteles obezitatea.
Trebuie avut in vedere tratarea bolii venoase superficiale, mai ales a membrelor inferioare. Afectiunile cel cel mai des tratate includ varicele si telangiectaziile (dilatatiile permanente ale vaselor mici care formeaza linii fine rosii si violete). Alte efectiuni tratate includ tromboza venoasa profunda, tromboflebita superficiala, ulcerele varicoase si malformatiile venoase.
FACTORI FAVORIZANTI
Varicele sunt mai frecvente la femei, 60% dintre acestea prezentând semne ale bolii la vârste cuprinse între 20 și 50 de ani. Varicele sunt favorizate de factori de mediu sau care țin de stilul de viață:
o profesie care impune statul prelungit în picioare (profesori, vânzători, stomatologi, frizeri, etc.);
efortul muscular intens și prelungit (halterofili) sau trepidațiile, căldura și umiditatea excesivă;
obezitatea care, pe lângă surplusul de greutate care apasă asupra membrelor inferioare, prin tulburările neuro-endocrine și metabolice pe care le implică, adâncește leziunile peretului venos;
sarcina, prin creșterea presiunii intraabdominale;
factori genetici, prezenți în peste 80% din cazuri.
SIMPTOME
Debutul afecțiunii este lent și se manifestă prin senzația de neliniște la nivelul gambei, caracterizată prin discrete amorțeli și o senzație de greutate. Aceste fenomene apar după statul prelungit în picioare, eforturi intense sau o pozitie șezândă îndelungată și dispar în poziția culcată, cu picioarele ușor ridicate.
În stadiul varicelor constituite se observă coloane venoase dilatate, cu traseu șerpuitor, care apar ințial în porțiunea superioară a gambei. Edemul, care în faza de debut este discret, se extinde și devine permanent. Tegumentul se subțiaza și devine transparent, lucios, cu zone de hiperpigmentare, cu pilozitate redusă și foarte sensibila la traumatisme chiar de intensitate redusă.
Varicele netratate pot duce la dezvoltarea unor complicații cum sunt: ulcerarația de gambă, ruptura varicelor cu hemoragia consecutivă și tromboflebita.
CAUZE
Varicele sunt mai frecvente la femei decât la bărbați și sunt legate de ereditate. Alți factori înruditori sunt sarcina, obezitatea, menopauza, îmbătrânirea, statul în picioare pe o perioadă îndelungată, rănirea piciorului și tensiunea abdominală. Varicele virotice sunt puțin probabil să fie cauzate de încrucișarea picioarelor sau gleznelor. Mai puțin frecvent, dar nu în mod excepțional, venele varicoase se pot datora altor cauze, cum ar fi obstrucția post-flebită sau incontinența, malformațiile venoase și arteriovenoase.
EPIDEMIOLOGIE
Această afecțiune este cea mai frecventă după vârsta de 50 de ani. Este mai răspândită la femei. Există un rol ereditar. A fost observată în special la fumători, la cei care au constipație cronică și la persoane cu ocupații care necesită să stea în picioare perioade lungi de timp, cum ar fi lectori, asistenți medicali, conducători (muzicali și de autobuze), actori scenici, arbitri (cricket, javelin etc.); garda reginei, oratori, paznici de securitate etc.
DE CE CREMA PENTRU VARICE ?
Crema pentru varice https://www.edera.ro/sanatate/pentru-picioare/crema-varice-30-gr-crv.html este un produs natural pe baza de plante. Caracteristica este sigura, fiabila, fara efecte secundare. Acesta nu va avea un efect puternic de la inceput comparativ cu un medicament ( care raneste corpul si are efecte secundare ). Rezultatele dorite vor aparea dupa o perioada mai lunga de utilizare.
Produsul lucreaza in 4 etape:
Etapa 1 ( in jur de 15 zile ) - dizolva coagularea cheagurilor de sange treptat, in mod eficient, dezintegreaza coagularile sanguine intravasculare, promoveaza circulatia venoasa a sangelui, reduce inflamatia, durerea, amorteala si alte simptome;
Etapa 2 ( in jur de 30 de zile ) - varicele se retrag, dispare flebita, ulcerele de gamba si ranile incep sa se amelioreze, functia necrotica va reveni trepta;
Etapa 3 ( in jur de 60 de zile ) - venele devin netede curgand treptat, circulatia sangelui se accelereaza, se imbunatatesc in mod evident varicele, vascozitatea sangelui. Agregarea trombocitelor scade in mod semnificativ, ulcerul se amelioreaza treptat, se reface zona musculara.
Etapa 4 ( aproximativ 90 de zile ) - Vene sanatoase, regenerarea celulelor endoteliale ale peretelui vascular, regenerarea elasticitatii, restaurarea vasculara ondulata a venelor intinse. Simptomele clinice au disparut: zona inflamata din cauza circulatiei sanguine este normala, tesuturi regenerate, crestere musculara noua, pigmentarea pielii, crustele au disparut treptat, incepe refacerea nervului, se recupereaza capacitatea neuromodulatoare.
Ingrediente: Sophora, Phellodendron, Angelica, Licorice, Comfrey, Dragon s blood, Borneol, Chlorhexidine acetate.
Utilizare: Uz extern. Asigurati-va ca zona afectata este curata si uscata. Aplicati crema pe zona afectata in mod uniform de 2-3 ori pe zi. O bucata pentru 2-6 zile in functie de zona afectata. Pentru afectiuni usoare si moderate se recomanda 3 bucati pe sesiune, pentru afectiuni severe 5 bucati.
Precautii: A nu se folosi de catre femeile insarcinate si persoanele alergice.
Specificatii: 30 ml / tub; CE: 080820QS/NS; Valabilitate: 24 luni