Vitamina B12
19 June 2023 in Minerale și vitamineSuntem supuși stresului zilnic. Există greutăți emoționale, mentale și fizice și nenumărate probleme cu care ne confruntăm. La un moment dat ne putem da seama că suntem dezechilibrați și că ceva este în neregulă cu noi.
Unul dintre primele instrumente recomandate oamenilor, de către un mare medium medical, este Vitamina B12. Cunoscând atât de multe despre creier și corp timp de atâtea decenii, cum funcționează și de ce au nevoie pentru o funcționare sănătoasă, acesta prețuieste și onorează profund B12 pentru tot ceea ce ne oferă. Există multe motive pentru care B12 este unul dintre cele mai importante suplimente pe care le recomandă oamenilor: Promovează creierul, nervii și celulele sanguine sănătoase, susținând în același timp producția de energie; Toată lumea vrea să aibă energie și să prospere, B-12 este esențială pentru producerea de energie din carbohidrați, grăsimi și proteine; B-12 este esențială pentru un sistem nervos sănătos, funcția metabolică și producția de globule roșii.
Plasturii cu vitamine B12, sunt o modalitate inovatoare de a vă crește nivelul de energie. Vitamin B12 Patch este atât de important încât ar trebui să îl ai mereu cu tine, în mașină, în călătorii, la muncă, în concediu, etc. Te ajută la puterea mentală și la cerințele vieții cu care te confrunți zi de zi. Dacă vrei să-ți susții corpul și creierul, energia, memoria, starea de spirit, sistemul nervos, inima, producția de globule roșii și multe altele, fă-ți Vitamin B12 Patch prieten.
Indiferent de motivul pentru care luați B12, ceea ce contează este tipul de B12 cu care îl suplimentezi. Amestecul corect proporțional de adenozilcobalamină și metilcobalamină este important. Ambele forme de B12 contează pentru sănătatea noastră și ajută la metilare. De asemenea, este important să evitați utilizarea formei de B12 numită cianocobalamină, pe care corpul uman nu o recunoaște ca fiind o formă viabilă, utilizabilă și naturală. Ficatul trebuie să vă transforme nutrienții și vitaminele și nu poate transforma cianocobalamina. Organismul trebuie să transforme vitamina B12 în forme active de coenzime ale acestor nutrienți înainte de a le folosi.
Vitamin B12 Path sunt siguri pentru utilizare. Plasturele oferă o combinație unică de ingrediente naturale, aplicat pe piele permite o absorbție lentă și continuă pe tot parcursul zilei. Plasturii au o compoziție naturală, Vitamina B12 este solubilă în apă, ceea ce înseamnă că organismul dumneavoastră elimină ceea ce nu aveți nevoie în urină.
Beneficii
B12 este esențială pentru producerea de energie din carbohidrați, grăsimi și proteine;
Promovează un creier și un sistem nervos sănătos;
Sprijină producția sănătoasă de globule roșii;
Promovează producția de energie și funcția metabolică sănătoasă;
S-a demonstrat că suplimentarea cu vitamina B12 ajută la susținerea funcției cognitive (perceptia, decizia) sănătoase la adulți;
S-a demonstrat că suplimentarea cu vitamina B12 ajută la susținerea funcției sănătoase a memoriei la adulți;
Ajută la prevenirea pierderii memoriei cauzate de deficitul de vitamina B12;
Vitamina B12 este un nutrient esențial pentru a ajuta la protejarea nervilor și nu numai. Vitamina B12 este esențială pentru producerea de globule roșii și pentru sinteza ADN-ului. Deficitul de Vitamina B12 se datorează adesea aportului alimentar limitat, malabsorbției, afecțiunilor medicale sau utilizării medicamentelor care epuizează Vitamina B12. Deoarece capacitatea de a absorbi Vitamina B12 din alimente scade odată cu vârsta, deficiența este mai frecventă la adulții în vârstă. Totuși, asta nu înseamnă că, copiii și adulții mai tineri, inclusiv femeile însărcinate și care alăptează, nu pot dezvolta deficiență de B12.
Deficiența de B12 este adesea diagnosticată greșit, din cauza testelor de laborator inadecvate sau din cauza faptului că simptomele nu sunt specifice.
Deci, ce se întâmplă când vitamina B12 este scăzută?
Citiți mai departe despre nouă dintre cele mai frecvent raportate simptome legate de deficiența de Vitamina B12 și cum este diagnosticată și tratată această deficiență.
1. Oboseala
Dacă aveți un nivel scăzut sau deficitar de Vitamina B12, probabil că vă veți simți obosit.Celulele corpului dumneavoastră au nevoie de Vitamina B12 pentru a funcționa corect. Ca atare, un nivel inadecvat de Vitamina B12 poate scădea producția normală de globule roșii, ceea ce poate afecta livrarea de oxigen. Mai exact, o deficiență în Vitamina B12 sau folat poate provoca anemie megaloblastică. Această afecțiune duce la formarea de globule roșii mari, anormale și imature și la deteriorarea sintezei ADN-ului.
2. Piele palidă sau galbenă
La fel ca afecțiunea numită anemie cu deficit de fier, anemia asociată cu deficitul de Vitamina B12 poate face pielea palidă din cauza lipsei de celule roșii din sânge complet mature și sănătoase din organism. Deficiența de Vitamina B12 poate provoca, de asemenea, o afecțiune numită icter, care face ca pielea și albul ochilor să capete o culoare gălbuie din cauza nivelurilor ridicate de bilirubină.
3. Dureri de cap
Durerile de cap sunt printre simptomele cele mai frecvent raportate legate de deficiența de Vitamina B12 atât la adulți, cât și la copii. Un studiu din 2019 cu 140 de persoane, dintre care jumătate au suferit migrene, a constatat că nivelurile sanguine de Vitamina B12 au fost semnificativ mai scăzute la participanții cu migrenă. Cei cu cele mai ridicate niveluri de Vitamina B12 au avut cu 80% mai puține șanse de a avea migrenă în comparație cu participanții cu cele mai scăzute niveluri de Vitamina B12.
4. Simptome depresive
Deficiența de Vitamina B12 este asociată cu un risc mai mare de a dezvolta depresie. Nivelurile scăzute de Vitamina B12 pot cauza niveluri crescute ale unui aminoacid care conține sulf numit homocisteină. La rândul său, acest lucru poate contribui la dezvoltarea depresiei prin creșterea stresului oxidativ, deteriorarea ADN-ului și moartea celulelor din organism. Un studiu din 2020 cu 132 de copii și adolescenți, 89 cu și 43 fără depresie, a constatat că participanții cu depresie aveau niveluri mai scăzute de Vitamina B12 și niveluri mai mari de homocisteină în comparație cu cei fără depresie. Pe lângă simptomele depresive, nivelurile scăzute sau deficitare de Vitamina B12 pot duce la alte afecțiuni mentale, inclusiv psihoză și tulburări de dispoziție.
5. Probleme gastrointestinale
O deficiență de Vitamina B12 poate provoca, de asemenea, diaree, greață, constipație, balonare, gaze și alte simptome gastrointestinale. Aceste probleme pot afecta atât adulții, cât și copiii.
6. Dificultate de concentrare și deficiență mentală
Deoarece o deficiență în Vitamina B12 are un impact negativ asupra sistemului nervos central, persoanele cu niveluri scăzute sau deficitare de Vitamina B12 se pot simți încețoșate și au dificultăți de concentrare și de îndeplinire a sarcinilor. Multe studii au asociat niveluri scăzute de Vitamina B12 cu înrăutățirea funcției mentale la adulții în vârstă. Din fericire, studiile arată că tulburările mentale legate de nivelurile scăzute de Vitamina B12 se pot îmbunătăți cu tratamentul cu Vitamina B12. De exemplu, un studiu din 2020 a oferit 202 de persoane cu deficiență mentală ușoară și niveluri normale scăzute sau scăzute de B12 și niveluri crescute de homocisteină. Terapie cu B12 timp de 3 luni. După tratament, 84% dintre participanți au raportat îmbunătățiri semnificative ale simptomelor, cum ar fi concentrarea slabă, declinul memoriei și uitarea.
7. Durerea și inflamația gurii și a limbii
Glosita este un termen medical care se referă la o limbă inflamată, roșie și dureroasă. Poate fi cauzată de o deficiență de Vitamina B12. La persoanele cu această deficiență, glosita poate apărea alături de stomatită, care se caracterizează prin răni și inflamații în gură. Chiar dacă glosita și stomatita sunt frecvente la persoanele cu anemie legată de deficiența de Vitamina B12, ele pot apărea și fără anemie și pot fi un semn al unui deficit precoce de Vitamina B12. Acestea fiind spuse, glosita poate avea și alte cauze.
8. Parestezii la mâini și picioare
Mulți adulți și copii care au deficiență de Vitamina B12 raportează că au parestezie, o senzație de arsură sau de ace în anumite zone ale corpului, cum ar fi mâinile și picioarele. Din păcate, acest simptom al deficienței de Vitamina B12 se suprapune cu simptomele legate de neuropatia diabetică - leziuni ale nervilor cauzate de glicemia crescută care poate provoca durere și amorțeală la nivelul extremităților. Persoanele cu diabet zaharat care iau metformină prezintă un risc mai mare de a dezvolta deficiență de Vitamina B12, deoarece acest medicament poate reduce absorbția vitaminei B12 în organism. Deci, un deficit de Vitamina B12 ar putea fi diagnosticat greșit ca neuropatie periferică la persoanele cu diabet. Drept urmare, mulți experți recomandă ca persoanele care iau metformină să fie testate în mod regulat pentru deficiența de Vitamina B12.
9. Alte semne și simptome ale deficitului de Vitamina B12
Pe lângă simptomele de mai sus, deficiența de Vitamina B12 poate duce la următoarele:
Crampe musculare și slăbiciune musculară. Deficiența de Vitamina B12 are un impact negativ asupra funcției nervoase motorii și senzoriale, ceea ce poate provoca crampe și slăbiciune musculară.
Coordonare afectată. Ataxia sau tulburarea echilibrului și coordonării este un simptom neurologic care poate fi cauzat de deficiența de Vitamina B12. Ca atare, o persoană cu deficiență de Vitamina B12 poate avea dificultăți de mers și de echilibru.
Disfuncție erectilă. Bărbații cu deficiență de Vitamina B12 pot prezenta disfuncție erectilă ca urmare a nivelurilor crescute de homocisteină din organism.
Tulburări de vedere. Deficiența de Vitamina B12 poate provoca tulburări de vedere, posibil din cauza leziunilor nervului optic.
Cum este detectată și tratată deficiența de Vitamina B12?
Deoarece simptomele deficienței de Vitamina B12 nu sunt specifice afecțiunii, aceasta poate rămâne nedetectată sau poate fi diagnosticată greșit. Dacă vă confruntați cu oricare dintre simptomele enumerate mai sus, este important să le discutați cu un profesionist din domeniul sănătății. Acest lucru este relevant mai ales dacă:
- urmați o dietă restrictivă, ca o dietă vegană;
- aveți peste 50 de ani;
- sunteți însărcinată sau alăptați;
- aveți o afecțiune care poate reduce nivelul de Vitamina B12;
- luați un medicament care epuizează Vitamina B12, cum ar fi metformina sau inhibitorii pompei de protoni.
Întrebări frecvente
Care este cel mai rapid mod de a remedia deficiența de B12?
Tratamentul deficitului de Vitamina B12 include de obicei suplimente orale, injecții sau plasturi transdermici.
Care este cea mai frecventă cauză a deficitului de B12?
De obicei, deficiența de Vitamina B12 se dezvoltă deoarece nu mănânci suficiente alimente bogate în Vitamina B12, cum ar fi pește și crustacee, carne, organe și ouă. De exemplu, acest lucru este comun în rândul persoanelor care urmează o dietă vegană. În plus, anumite condiții medicale și medicamente pot cauza deficit de Vitamina B12.
Poate deficiența de Vitamina B12 să fie un semn de cancer?
Deși nu este un semn de cancer, deficiența de Vitamina B12 crește șansele de a obține diferite tipuri de cancer.
În concluzie...
Deficiența de Vitamina B12 poate provoca o varietate de simptome, inclusiv oboseală, dureri de cap, depresie, piele palidă sau galbenă, tulburări psihice, durere, inflamație în gură și limbă.
Multe dintre simptomele cauzate de nivelurile scăzute de Vitamina B12 nu sunt specifice deficienței de Vitamina B12, ceea ce poate face ca starea să nu fie detectată.
Toată lumea are nevoie de Vitamina B12, iar majoritatea oamenilor primesc suficientă prin dieta lor. Cu toate acestea, este important să știți ce efecte secundare apar atunci când luați prea mult.
Vitamina B12 este solubilă în apă și absorbită în intestine. După ce este absorbită, este folosită pentru a produce ADN și celulele roșii din sânge. Vitamina B12 care nu este utilizată este stocată în ficat. Dar dacă iei suplimente sintetice, s-ar putea să ingerezi mai mult decât are nevoie organismul tău.
"Vitamin B12 Patch" conține o formulă naturală, Vitamina B12 este o vitamină solubilă în apă, ceea ce înseamnă că organismul dumneavoastră elimină ceea ce nu aveți nevoie în urină.
Care sunt efectele secundare ale Vitaminei B12?
1) Vitamina B12 orală este sigură de administrat în dozele recomandate pentru persoanele sănătoase.
2) Vitamina B12 injectabilă, care este utilizată pentru a trata deficiențe semnificative, poate provoca următoarele reacții adverse: diaree ușoară, mâncărime, erupții cutanate, durere de cap, ameţeală, greaţă, vărsături, edem pulmonar și insuficiență cardiacă congestivă la începutul tratamentului, tromboză venoasă, senzație de umflare, policitemia vera (cancer de sânge rar, cu creștere lentă).
Vitamina B12 poate provoca reacții alergice foarte rare, dar grave (anafilaxie). Aceasta include umflarea feței, limbii și gâtului și dificultăți la înghițire și respirație. Dacă acest lucru se întâmplă după ce ați luat Vitamina B12, sunați imediat la serviciile locale de urgență.
Unii agenți sunt legați de absorbția redusă sau nivelurile serice ale Vitaminei B12. Este posibil să aveți nevoie de suplimente de Vitamina B12 dacă luați oricare dintre următoarele: colchicina, metformină, inhibitori ai pompei de protoni, Vitamina C, cloramfenicol, Blocante H2, acid aminosalicilic.
Suplimentele de acid folic pot interfera cu Vitamina B12. Asigurați-vă că spuneți medicului dumneavoastră dacă luați acid folic.
Este posibil să fie necesar să luați Vitamina B12 separat de medicamentele și suplimentele de mai sus - să zicem, unul dimineața și unul seara - astfel încât să puteți obține doza completă de Vitamina B12.
Nu luați suplimente de Vitamina B12 dacă aveți sensibilități sau alergii la Vitamina B12 și orice alte ingrediente. Vitamina B12 este sigură de administrat în dozele recomandate dacă sunteți însărcinată sau alăptați.
3) Vitamina B12 plasturi transdermici. O alegere bună sunt "Vitamin B12 Patch". Plasturii au o compoziție naturală, Vitamina B12 este o vitamină solubilă în apă, ceea ce înseamnă că organismul dumneavoastră elimină ceea ce nu aveți nevoie în urină, nu există risc de supradozaj.
Când ar trebui să vedeți un medic?
Dacă observați orice reacții adverse după ce începeți să luați suplimente de Vitamina B12, trebuie să întrerupeți imediat utilizarea. Solicitați asistență medicală dacă simptomele dumneavoastră se agravează sau sunt severe. Puteți consulta medicul dumneavoastră pentru a stabili o doză adecvată dacă se stabilește că nu obțineți suficient B12 din surse alimentare.
Care este doza corectă de Vitamina B12?
Deoarece este relativ sigură, nu a fost stabilit un nivel superior de aport tolerabil (UL) pentru Vitamina B12. UL este considerat cantitatea maximă dintr-o substanță care poate fi administrată în siguranță fără efecte secundare.
Doza optimă de Vitamina B12 variază în funcție de vârstă, stil de viață și nevoi alimentare. Recomandarea generală pentru adulți este de 2,4 micrograme (mcg). Adulții în vârstă, precum și femeile însărcinate și cele care alăptează, necesită doze mai mari.
Potrivit National Institutes of Health Trusted Source, cantitățile dietetice recomandate (RDA) sunt următoarele:
2,4 micrograme (mcg) zilnic pentru vârsta de 14 ani sau mai mult;
2,6 micrograme (mcg) pe zi pentru femeile gravide;
2,8 micrograme (mcg) zilnic pentru femeile care alăptează;
Doze sugerate de Vitamina B12 pentru adulții cu vârsta peste 50 de ani
Persoanele în vârstă sunt mai predispuse la deficiența de vitamina B12. În timp ce relativ puțini adulți mai tineri sunt deficitari în Vitamina B12, până la 62% dintre adulții de peste 65 de ani au niveluri sanguine sub nivelul optim al acestui nutrient. Pe măsură ce îmbătrâniți, organismul dumneavoastră produce în mod natural mai puțin acid gastric și factori intrinseci - ambele pot afecta absorbția Vitaminei B12. Acidul gastric este necesar pentru a avea acces la Vitamina B12 care se găsește în mod natural în alimente, iar pentru absorbția acesteia este necesar un factor intrinsec. Din cauza acestui risc crescut de absorbție slabă, Academia Națională de Medicină recomandă ca adulții cu vârsta peste 50 de ani să își acopere majoritatea nevoilor de Vitamina B12 prin suplimente și alimente fortificate.
Într-un studiu de 8 săptămâni efectuat pe 100 de adulți în vârstă, s-a constatat că suplimentarea cu 500 micrograme (mcg) de Vitamina B12 a normalizat nivelul de Vitamina B12 la 90% dintre participanți. Doze mai mari, de până la 1000 micrograme (1 mg), pot fi necesare pentru unii.
Alimentele cu Vitamina B12 includ: ouă, brânză, peşte, crustacee, ficat, rinichi, carne rosie.
Cum sunt tratate efectele secundare ale Vitaminei B12?
Consultați-vă medicul dacă aveți efecte secundare supărătoare care nu dispar odată ce încetați să luați suplimentele. Evitați să luați suplimente dacă este posibil și încercați să obțineți Vitamina B12 din surse alimentare.
Dacă dezvoltați orice reacții adverse în urma luării Vitaminei B12, puteți opri administrarea suplimentului și simptomele ar trebui să dispară. După aceasta, va trebui să determinați fie o doză adecvată, fie cum să obțineți Vitamina B12 de care aveți nevoie din surse alimentare sau naturale (de ex. Vitamin B12 Patch).